Κληθείς, μάλιστα, να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται για πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αιχμή τον ανασχηματισμό, τόνισε ότι πέρα από πρόσωπα σημασία έχει η προώθηση μεταρρυθμίσεων, η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών του κράτους και η οικοδόμηση μιας σχέσης ειλικρίνειας με τους πολίτες.
«Λογικά μιλώντας θα γίνει ο ανασχηματισμός. Ίσως να είναι ο τελευταίος, ίσως να είναι συντηρητικός. Κυρίως κατά τη γνώμη μου μετά τη 21η Αυγούστου, εισερχόμαστε σε νέα φάση, ανακτούμε ένα βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Υπάρχουν θετικά δείγματα, έχουμε δείκτες βελτιωμένους, άλλους που θέλουν περαιτέρω βελτίωση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ακόμη.
Για λόγους πολιτικής ψυχολογίας αλλά και για λόγους πολιτικής και τις ανάγκες της κοινωνίας χρειάζεται μια κυβέρνηση εστιασμένη, πολιτική, με μεταρρυθμιστή τόλμη. Η μεταρρυθμιστική τόλμη δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Ξέρουμε πια τις αδυναμίες κι εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Με αυτά πρέπει να ασχολείται η κυβέρνηση και με το να μεταδώσει ένα νέο φρόνημα στον κόσμο. Χρειάζεται τόλμη, ειλικρίνεια και σταράτες κουβέντες. Ούτε στρογγυλέματα ούτε ωραιοποιήσεις. Να πάμε με αλήθεια στους πολίτες» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τραγική εμπειρία να γίνει δίδαγμα
Αναφερόμενος στο θέμα των πυρκαγιών ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι με βάση την τραγική αυτή εμπειρία θα πρέπει να εξαχθούν χρήσιμα διδάγματα και κυρίως να υπάρξει εθνική συνεννόηση πάνω σε κοινούς στόχους.
«Καταλάβαμε τη σπουδαιότητα και το μέγεθος της ανάγκης με τον πιο πικρό τρόπο. Είναι το χρέος μας απέναντι σε όσους έχασαν τη ζωή τους, ότι αρχίζει να ξετυλίγεται το εύρος ευθυνών» σημείωσε και προσέθεσε: «Είχα γράψει τη δική μου απάντηση πριν χρόνια με αφορμή τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Είμαστε μια ασύμμετρη χώρα, ήμασταν ικανοί να αποσπάσουμε τα συγχαρητήρια το 2004 για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το 2007 να καούμε. Να γιατί είμαστε μια ασύμμετρη κοινωνία, ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Και δυστυχώς πριν λίγες μέρες επισφραγίστηκε η ασυμμετρία μας. Από κοντά και η 8ετής ασυμμετρία που μας συνέτριψε. Ο περιορισμός των δημοσιονομικών έπληξε Παιδεία, Υγεία, Ασφάλεια. Ωστόσο από το 2010 είμαστε σε αυτή την τροχιά θα πρέπει τη δυσκολία την οικονομική να την αναπληρώσουμε με ευφυΐα, με οργάνωση, με πνεύμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης. Πάνω σε αυτές τις μεγάλες ιστορικές εμπειρίες θα πρέπει να στοχαστούμε πολύ σοβαρά καθώς και με ένα πνεύμα συνεννόησης και δέσμευσης σε στόχους» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης και προσέθεσε: «Δε θα είναι εύκολο στο μέλλον από πλευράς φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής, γεωπολιτικών προκλήσεων, οικονομικών συνθηκών. Δεν γίνεται με τα εργαλεία τα παλιά να αντεπεξέλθουμε σε αυτά. Είναι μια τραγική αφορμή όσα συνέβησαν, να ξαναδούμε με μεγαλύτερη τόλμη και δυναμισμό τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και του κράτους.
Βλέποντας όλη την εκδίπλωση των γεγονότων, το ορόσημο είναι η ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Σχεδόν κάθε μέρα κάνει ένα βήμα ο πρωθυπουργός. Θέλει κουράγιο και να σφίξει τα δόντια να προχωρήσει μπροστά».
Αισιοδοξία για αποκλιμάκωση με τη Ρωσία
Τέλος ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία. «Όταν απομακρύνεις δυο διπλωμάτες θα απαντήσουν. Στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία υπάρχει μια συμμετρία. Ήταν αναμενόμενο. Πιστεύω ότι από ένα σημείο κι έπειτα θα πάμε σε αποκλιμάκωση. Η Ελλάδα ως κυρίαρχο κράτος έχει κάθε δικαίωμα να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τα θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής που αφορούν τις σχέσεις της με τους γείτονές της.
«Δόθηκε ένα πολιτικό σήμα κυρίως στο Κρεμλίνο. Στην περίπτωση της διευθέτησης των χρόνιων διαφορών στη Βαλκανική η Ελλάδα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε θέματα που αφορούν την εθνική της ασφάλεια, την εξωτερική της πολιτική, τις σχέσεις της με τους γείτονες. Υπάρχει μια αυθυπαρξία. Αυτό ήταν το σήμα. Αν κάποιοι Ρώσοι επενέβησαν θα έπρεπε να δοθεί σήμα» κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr