Έπειτα από μία πολύωρη και δύσκολη συνεδρίαση, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συζήτησαν για τη συνεργασία και τον συντονισμό στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε: «Συνάντηση με τη καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι χώρες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή λύση για τη μετανάστευση και τη προσφυγική κρίση, πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους».
H τριμερής συνάντηση διεξήχθη λίγες ώρες μετά από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατέληξαν τα ξημερώματα σε συμβιβαστική συμφωνία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Ιταλίας, η οποία απειλούσε να προβάλει βέτο.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι εταίροι συμφώνησαν στην ίδρυση κέντρων καταγραφής σε «τρίτες χώρες». Παράλληλα, κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν οικειοθελώς κέντρα φιλοξενίας στο δικό τους έδαφος – πρόταση που προωθούσαν Γαλλία και Ισπανία – όπου θα μεταφέρονται κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται σε ευρωπαϊκή επικράτεια.
Οι «τρίτες χώρες» κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κράτη της βορείου Αφρικής, αν και έως τώρα κανένα δεν έχει δεχτεί να συνεργαστεί με την ΕΕ. Τα ευρωπαϊκά κέντρα θα επιτρέπουν τον ταχύ διαχωρισμό των προσφύγων, που δικαιούνται διεθνή προστασία, από τους μετανάστες.
Όσοι δικαιούνται άσυλο θα διαμοιράζονται στην ΕΕ, όμως το κοινό ανακοινωθέν διευκρινίζει ότι οι θέσεις εγκατάστασής τους θα δημιουργούνται εθελοντικά, που σημαίνει ότι χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν υποχρέωση να δεχτούν πρόσφυγες που θα φιλοξενούνται πχ σε γαλλικά κέντρα.
Το κοινό ανακοινωθέν δεν διευκρινίζει τι θα συμβαίνει σε όσους δεν έχουν δικαίωμα σε άσυλο. Το κείμενο αναφέρει γενικά πως στις μονάδες που θα κατασκευαστούν σε «τρίτες χώρες» θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνές Οργανισμό Μετανάστευσης.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι παρά τη συμφωνία παραμένει αδιευκρίνιστο το μέλλον των ανθρώπων που θα φιλοξενούνται τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και στα μη ευρωπαϊκά κέντρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr