Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι εταίροι συμφώνησαν στην ίδρυση κέντρων καταγραφής σε «τρίτες χώρες». Παράλληλα, κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν οικειοθελώς κέντρα φιλοξενίας στο δικό τους έδαφος – πρόταση που προωθούσαν Γαλλία και Ισπανία – όπου θα μεταφέρονται κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται σε ευρωπαϊκή επικράτεια.
Οι «τρίτες χώρες» κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κράτη της βορείου Αφρικής, αν και έως τώρα κανένα δεν έχει δεχτεί να συνεργαστεί με την ΕΕ. Τα ευρωπαϊκά κέντρα θα επιτρέπουν τον ταχύ διαχωρισμό των προσφύγων, που δικαιούνται διεθνή προστασία, από τους μετανάστες.
Όσοι δικαιούνται άσυλο θα διαμοιράζονται στην ΕΕ, όμως το κοινό ανακοινωθέν διευκρινίζει ότι οι θέσεις εγκατάστασής τους θα δημιουργούνται εθελοντικά, που σημαίνει ότι χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν υποχρέωση να δεχτούν πρόσφυγες που θα φιλοξενούνται πχ σε γαλλικά κέντρα.
Το κοινό ανακοινωθέν δεν διευκρινίζει τι θα συμβαίνει σε όσους δεν έχουν δικαίωμα σε άσυλο. Το κείμενο αναφέρει γενικά πως στις μονάδες που θα κατασκευαστούν σε «τρίτες χώρες» θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνές Οργανισμό Μετανάστευσης.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι παρά τη συμφωνία παραμένει αδιευκρίνιστο το μέλλον των ανθρώπων που θα φιλοξενούνται τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και στα μη ευρωπαϊκά κέντρα.
Σε μια προσπάθεια να πειστούν οι αφρικανικές χώρες να συνεργαστούν με την ΕΕ, οι εταίροι αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Αφρική, που σε πρώτη φάση θα ενισχυθεί με 500 εκατομμύρια ευρώ.
Η Σύνοδος ήταν κρίσιμη και για το πολιτικό μέλλον της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δέχεται μεγάλες πιέσεις στο Βερολίνο για το προσφυγικό, με τους Χριστιανοδημοκράτες εταίρους της να απειλούν ότι θα κλείσουν μονομερώς τα σύνορα για ανθρώπους που έχουν ήδη ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» η κ. Μέρκελ πέτυχε διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα, την Ισπανία και περίπου 10 ακόμα χώρες για επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Γερμανία αλλά έχουν ήδη καταγραφεί και ζητήσει άσυλο σε άλλα μέλη της ΕΕ.
«Όσοι ζητούν άσυλο δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την χώρα στην οποία θα υποβάλουν το αίτημά τους», είπε η κ. Μέρκελ. Χαρακτήρισε θετική ένδειξη την συμφωνία όμως παραδέχτηκε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν βαθιές διαφορές ανάμεσα στις χώρες-μέλη.
Το ανακοινωθέν δεν περιέχει αναφορά στις διμερείς συμφωνίες, οι οποίες φέρεται να επιτεύχθηκαν στο περιθώριο της συνόδου, όμως οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι «δευτερογενείς» κινήσεις μεταναστών από τις χώρες υποδοχής προς άλλα μέλη μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα κεκτημένα της Ζώνης Σένγκεν.
«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα νομικά και διοικητικά μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν τέτοιες μετακινήσεις και να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους προς αυτόν τον σκοπό», αναφέρει το κείμενο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr