«Με το τέλος αυτής της δυσχερούς και καθοδικής επί οκτώ έτη πορείας και το κλείσιμο των τελευταίων μνημονιακών υποχρεώσεων, έχουμε χρέος να ξεδιπλώσουμε μερικές σκέψεις για τη χώρα μετά την κρίση. Ποια κοινωνία ονειρευόμαστε, ποια κοινωνία αξίζει στα παιδιά μας, ως μοντέλο και ως πρόταση να τους παραδώσουμε» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης και τόνισε ότι σε σχέση με το χρέος οι θεσμικοί εταίροι της χώρας θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
«Μπροστά μας υπάρχουν ακόμα πολλές πρακτικές δυσκολίες, με κορυφαία την ρύθμιση του χρέους. Μένω στις περιγραφές του υπουργού Οικονομικών ήδη χθες, ότι θα έχουμε μία ρύθμιση καλύτερη από αυτή που περιμέναμε και πιο αισιόδοξη. Αισιοδοξώ λοιπόν, κρατώντας πάντα τις επιφυλάξεις μου, γιατί η στάση των δανειστών και των Ευρωπαίων εταίρων που εναλλάσσονται σε αυτό το διπλό ρόλο που διαρκώς παίζουν, δεν μας επιτρέπει να έχουμε πολύ μεγάλες ελπίδες. Μας επιτρέπει αξιοπρεπώς να αναμένουμε ότι θα σεβαστούν τις δικές τους υποσχέσεις, την αναγκαία τάξη εντός της ευρωζώνης η οποία δέχεται πολλούς κλυδωνισμούς όχι μόνο ενδο-ευρωπαϊκούς αλλά και πέραν του Ατλαντικού» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ξυδάκης παραδέχτηκε ότι « υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια εκδίπλωσης οικονομικής πολιτικής» ωστόσο «δημιουργείται ένα περιβάλλον πιο λειτουργικό και πιο ευνοϊκό. Αυτό που περιμένουμε είναι από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, να δημιουργηθεί θετικό περιβάλλον και να αποκτήσουμε σταθερούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Πιστεύω ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση και τα περιθώρια με τη λήξη του έτους να γίνουν όλες τις αναγκαίες διορθώσεις που θα αμβλύνουν τη δυσχέρεια στα νοικοκυριά και θα δώσουν ενέσεις ρευστότητας. Η αύξηση του κατώτερου μισθού και η επαναφορά των συμβάσεων είναι τέτοια αναπτυξιακά μέτρα που θα τονώσουν την αγορά και θα αλλάξουν την ψυχολογία»
Τέλος αναφέρθηκε σε δύο θετικά σημεία του πολυνομσοχεδίου: «Η πρώτη είναι συμβολική. Αφαιρέθηκε βιαίως η ενιαία τιμή βιβλίου από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με τη λεγόμενη εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Από την άνοιξη του 2015 επανήλθε στη δημόσια συζήτηση η αναγκαιότητά της και μετά από κοπιώδη διαπραγμάτευση (αυτή την ταλαιπωρία που υφίσταται η Ελληνική Δημοκρατία) ήρθε η στιγμή να επανέλθει. Αίρεται ένας παραλογισμός που μας είχε βγάλει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου και εκτός ευρωπαϊκού συναλλακτικού ήθους στην αγορά του βιβλίου.
Η παροχή κινήτρων για παραγωγή κινηματογραφικών παραγωγών είναι ένα δεύτερο θετικό. Και για αυτό το θέμα οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει την άνοιξη του 2015 και μετά από πολλές συζητήσεις και παραστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών υλοποιείται, συμβάλλοντας σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη, ένα περιβάλλον ορθολογισμού εκσυγχρονισμού.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr