Ο Πρωθυπουργός είπε πως στην τελική συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ, έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά.
Περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας είπε πως η νέα ονομασία της FYROM θα ισχύει erga omnes και επίσης πως προβλέπεται αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ώστε να απαλειφθούν οι όποιες αλυτρωτικές αναφορές.
Η ονομασία θα είναι σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκάλυψε το όνομα το οποίο έχει συμφωνηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά είπε πως η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από την ΠΓΔΜ, που θα κάνει σχετικό δημοψήφισμα και μετά θα τεθεί στην ελληνική Βουλή προς ψήφιση.
«Θα πρέπει πρώτα η συμφωνία, η καλή συμφωνία, να υλοποιηθεί από τους γείτονές μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε κι εμείς» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Με τη συμφωνία που πετύχαμε κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός. «Είναι πολύ σημαντικό διότι στο παρελθόν υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας» συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επικοινωνήσει με τον Ν. Βούτση αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να διοργανωθεί συζήτηση στη Βουλή για να ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία.
«Αποτελεί αυτή η συμφωνία ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας.
Tο.... μπαλάκι στη FYROM
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε από την πλευρά του πως η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε και πως τώρα είναι στο χέρι της ΠΓΔΜ να αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική ωριμότητα να επικυρώσει τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ... πονοκεφαλιάζει, καθώς στο εσωτερικό της χώρας του η συμφωνία δεν είναι "καλοδεχούμενη" από μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε πως με βάση την ενημέρωση που του έγινε η συμφωνία είναι καλή καθώς «περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes. Είναι μία καλή συμφωνία που έχει θέσει προϋποθέσεις και πληροί τους όρους που έθεσε η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ως δημοκρατικό κράτος να υπογράψει μία συμφωνία που θα εναντιώνεται στο Σύνταγμα της χώρας του. Αυτός ο σεβασμός της ιστορίας, που τόσο καιρό είχε κακοπάθει, αυτός ακριβώς είναι καλό για τον γειτονικό λαό να συμμορφωθεί με την ιστορία, διότι δεν ήταν μόνο μία παραβίαση της ιστορίας και της κληρονομίας της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά οδηγούσε σε μία γελοιοποίηση των ηγετών του γειτονικού κράτους».
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr