«Στη διπλωματία δεν είναι όλα προβλέψιμα ειδικά σε ένα θέμα που είχε πολλά αγκάθια όλα αυτά τα χρόνια. Θα υπάρξουν λοξοδρομίες και απρόβλεπτα, όπως αυτό της Εκκλησίας. Είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη αν και δε λύνει βέβαια τίποτα. Σημειώνω ότι η Εκκλησία της ΠΓΔΜ είναι σχισματική σε σχέση με το Σερβικό Πατριαρχείο. Θέλει «κοινωνία» με τις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες, έχει επαφές. Έχει διανυθεί δρόμος και πιθανόν να είμαστε κοντά στη λύση» τόνισε ο κ. Ξυδάκης.
Παράλληλα εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι θα πρέπει σε αυτή τη φάση όλα να επιλυθούν και να μη μείνουν εκκρεμότητες για το μέλλον. «Θα υπάρχουν δεσμεύσεις σοβαρές. Η καλύτερη προοπτική είναι να λυθούν όλα εδώ και τώρα. Είναι μια προσωπική άποψη. Πρέπει να λυθούν. Π.χ. ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πει ότι μια διεθνής συμφωνία μπορεί να διαφυλάττει το πλαίσιο.
Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια έκανε λόγο για άλλη μια φορά για «επαγγελματίες πατριώτες» που εκμεταλλεύονται τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. «Η Αριστερά σέβεται τις συγκεντρώσεις των ανθρώπων που θέλουν να υποστηρίξουν την άποψή τους. Η ΝΔ έχει μια άλλη τακτική: Κάποιοι επιλέγουν να βγάζουν selfie. Δεν υπάρχει αλά καρτ χρήση του κόσμου ούτε της δημοκρατίας. Το Μακεδονικό θέμα έχει ένα κόστος και θα πρέπει το πολιτικό σύστημα κάποια στιγμή να το αναλάβει. Έπρεπε η κυβέρνηση πριν από την έναρξη των επισήμων συνομιλιών να ενημερώσει τον κόσμο» σημείωσε και προσέθεσε:
«Υπάρχουν κάποιοι που όλα αυτά τα χρόνια ήταν επαγγελματίες πατριώτες, που έπαιρναν μυστικά κονδύλια, είχαν πόρους. Το πατριωτικό αίσθημα που μπορεί να συνοδεύει τις πολιτικές απόψεις πρέπει να είναι σεβαστό. Ο καλόπιστος μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε μια δημοκρατική πολιτεία υπάρχουν θεσμοί που πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις» τόνισε ενώ τάχθηκε κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος
«Ούτε στις μεγάλες συνθήκες ούτε στις μεγάλες πολιτειακές μεταβολές δεν έγινε δημοψήφισμα. Στον ΟΗΕ η Ελλάδα αναγνώρισε την Ομόσπονδη Δημοκρατία της Μακεδονίας αναγνωρίζοντας τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο το 1949. Επίσης αναγνώρισε στο πλαίσιο του ΟΗΕ τη γλώσσα το 1977».
«Ο τρόπος με τον οποίο ενσωμάτωσε το Μακεδονικό η Ελληνική κοινή γνώμη έγινε με όρους θεάματος. Δεν είναι τεχνικά αλλά δε συζητούνται με όρους καφενείου σε πάνελ. Οι Μακεδόνες βουλευτές είναι πολύ προσεκτικοί, δεν κραυγάζουν, θα δείτε ποιοι θα πουν μια γνώμη με πολιτικό βάρος. Μετά το 1994 για πρώτη φορά αναλαμβάνεται μια πρωτοβουλία με πολιτικά ρίσκα» κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr