«Η στάση που θα κρατήσει κάθε βουλευτής είναι στάση ατομικής ευθύνης. Πρέπει να δει πώς μπορεί να συμβάλλει στην άρση ενός αδιεξόδου που έχει προσλάβει ιστορικά χαρακτηριστικά. Ας περιμένουμε πρώτα να συγκροτηθεί μία πρόταση και να εμφανιστεί στη Βουλή για να μπορούμε να το κουβεντιάσουμε» τονίζει και υπογραμμίζει ότι προσωπικότητες από άλλους χώρους πέραν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι δυνατόν να υπερψηφίσουν μια πρόταση που θα δίνει προοπτική λύσης στο χρόνιο αυτό ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα.
«Υπάρχουν βουλευτές αλλά και επικεφαλής παρατάξεων όπως ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Θεοχαρόπουλος που είναι διακριτές προσωπικότητες, ισχυρές στο Κίνημα Αλλαγής και έχουν εκφραστεί θετικά» σημειώνει. Παράλληλα εκφράζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης: «Φαίνεται ότι βαδίζουμε σε καλό δρόμο. Έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση αλλά σε αυτά τα ζητήματα οφείλουμε να κρατάμε επιφυλακτική στάση και να τα στηρίζουμε όσο μπορούμε πολιτικά μέχρι να βρεθεί η επωφελής και κυρίως βιώσιμη λύση που αναζητούμε» σημειώνει και παίρνει αποστάσεις από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
«Εξωτερική πολιτική δε γίνεται με μικροδιαρροές»
«Το ίδιο πράγμα ακούγεται στα αυτιά μου. Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία, έχουμε ωστόσο προχωρήσει, έχουμε φτιάξει το πλαίσιο. Ούτε η πλευρά των Σκοπίων είπε ότι υπάρχει συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να περιγράψει την κατάσταση με σοβαρότητα και συγκρατημένα. Διπλωματική διαπραγμάτευση γίνεται για ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει τις δύο χώρες επί 25 χρόνια. Με μικροδιαρροές και μικροσχόλια δεν βοηθιέται αυτή η ιστορία» υπογραμμίζει και αναφέρει για άλλη μια φορά ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται μέσα από συλλαλητήρια.
«Να δούμε ποιο είναι το συμφέρον της χώρας»
«Δεν νομίζω ότι θα είναι συλλαλητήρια μεγάλης έκτασης. Από την άλλη μεριά μερικά πράγματα πρέπει να γίνονται αναλύοντας την κατάσταση και κάνοντας λογαριασμό για το ποιο είναι το συμφέρον για τη χώρα και με ποιον τρόπο πρέπει να τραβήξει μπροστά. Βεβαίως μέσα στο έργο που πρέπει να επιτελεστεί είναι να πειστεί και η κοινή γνώμη για το δίκαιο και το συμφέρον.
Αναφερόμενος στην κρίση στην Ιταλία σημειώνει ότι: «Στη δική μας περίπτωση, ασφαλώς αν εξακολουθήσουν οι αγορές να είναι αναστατωμένες θα μας επηρεάσουν. Σήμερα φαίνεται ότι μπορεί και να ηρεμήσει αυτή η έξαψη στην αγέλη των αγορών.»
«Μέρος ευρύτερου σχεδίου η πολιτική για τις συντάξεις»
Παράλληλα σε σχέση με το αν θα υπάρξει καθαρή έξοδος ή όχι στις αγορές συστήνει υπομονή. «Υπάρχουν αρκετοί μήνες ακόμα μπροστά μας για να υπάρξει πιο ευνοϊκή συγκυρία για το ύψος των επιτοκίων. Αλλά ακόμα είμαστε σε σενάρια, διότι έχουμε καιρό και υπάρχουν τρόποι να μεταθέσουμε τον δανεισμό τη στιγμή που θα είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες. Η χώρα έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να φτιάξει το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας» σημειώνει ο κ. Ξυδάκης κι αναφερόμενος στις μειώσεις στις συντάξεις τονίζει ότι «θα πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών και μετά τον Αύγουστο. Επίσης να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που θα δώσει ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού, για να μην πληγούν οι ασθενέστεροι και οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις. Αυτό θα πρέπει να είναι μέρος ενός πολιτικού σχεδίου και με πλήρως εκφρασμένη την πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης να υποστηρίξει αυτά τα στρώματα του πληθυσμού. Δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής αναλγησίας, είναι πώς με ορθολογικό τρόπο δεν αποστερείς χρήματα από τη ρευστότητα της αγοράς και δεν συρρικνώνεις την καταναλωτική δύναμη των συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr