Προ ημερών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό είχε στείλει προειδοποιητικό μαιλ σε υπουργούς με εκκρεμότητες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προετοιμάζει το έδαφος με τους Θεσμούς για την μεταμνημονιακή περίοδο, η οποία εξαρτάται από την πορεία της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο τα 4 από τα 88 συνολικά προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης είναι έτοιμα.
Εξάλλου, η παραδοχή του νέου επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής προκαλεί προβληματισμό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την 21 Ιουνίου. Η χθεσινή πρώτη έκθεση του Φραγκίσκου Κουτεντάκη επισημαίνει για την αξιολόγηση ότι "η αποφυγή εντάσεων στις διαπραγματεύσεις και καθυστερήσεων στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων είναι κρίσιμη προϋπόθεση ώστε να μην διαταραχθεί το θετικό κλίμα και να μην υπάρξει επιστροφή της αβεβαιότητας". "Προϋπόθεση για την επίτευξη των ευνοϊκών προβλέψεων για το 2018 συνιστά η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής", τονίζεται.
Εν ολίγοις, προειδοποιεί πως η έξοδος στις αγορές εξαρτάται από τα μηνύματα των Θεσμών ως προς την πορεία της αξιολόγησης. “Η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος εφόσον συνδυαστεί με την ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το δημόσιο χρέος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλότερους του αναμενόμενου ρυθμούς ανάπτυξης", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το φάντασμα της πολιτικής σταθερότητας ο άσσος του Τσίπρα;
Σε κομματικό επίπεδο μέχρι τις 25 Μαΐου σχεδιάζεται Κεντρική Επιτροπή για να συζητηθεί το μεταμνημονιακό σχέδιο και να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ στις 24 Μαΐου φαίνεται πως θα κριθεί το κατά πόσο είναι εφικτό να ολοκληρωθούν όλα μέχρι τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζωνης στις 21 Ιουνίου αφού θα πρέπει όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου να έχει επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία (SLA).
Πάντως, αν και δεν αποκλείεται η παράταση κάποιων μέτρων για μετά το 2019 - που ζητά η ελληνική πλευρά- ευρωπαϊκές πηγές δεν δίνουν πολλές πιθανότητες. Παρά ταύτα, έγκυρες πηγές υπογραμμίζουν ότι αιωρείται ο φόβος της πολιτικής σταθερότητας και η ελληνική κυβέρνηση κρατά αυτό τον άσσο στο μανίκι προκειμένου να εντάξει κάποια δύσκολα μέτρα για μετά τις εθνικές εκλογές του 2019.
Γνωρίζοντες των συνομιλιών μεταφέρουν ότι η πρόθεση των δανειστών για να αν θα κάνουν ή όχι το χατίρι στην κυβέρνηση Τσίπρα θα φανεί μέσα στο Μάιο. Εξάλλου, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που προκάλεσαν σάλο, κάνοντας λόγο για αξιολογήσεις μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, δεν ήταν τυχαίες. Φαίνεται ότι έχει πέσει στο τραπέζι μία πιο “ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία” υπό την έννοια των πυκνων παρακολουθήσεων , με αντάλλαγμα να χαλαρώσει ο μηχανισμός και να “απλωθούν στο χρόνο” τα μέτρα του 2019.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr