Ελληνική διπλωματική πηγή τόνιζε μετά το τέλος της τριμερούς στη Βιέννη πως το σημαντικότερο δεν είναι απλά να βρεθεί το όνομα αλλά να είναι erga omnes και να περνά και στο Σύνταγμα των Σκοπίων. «Αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης», σύμφωνα τουλάχιστον με την ελληνική πλευρά.
Ο Μάθιου Νίμιτς, πάντως, στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από τη συνάντηση εμφανίστηκε αισιόδοξος. Όχι ιδιαίτερα "διαφωτιστικός", αλλά σίγουρα αισιόδοξος.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό διαπίστωσε "μεγάλη βελτίωση" στις διαπραγματεύσεις, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη υπάρχουν και "δύσκολα ζητήματα" που πρέπει να επιλυθούν.
Δεν είπε βέβαια ποια είναι αυτά, αλλά είναι προφανές πως το ζήτημα του συντάγματος της ΠΓΔΜ είναι το πιο μεγάλο "αγκάθι".
Η τοποθέτηση Νίμιτς εκφράζει αισιοδοξία, αλλά δεν μας κάνει σοφότερους για το πώς για παράδειγμα μπορεί να ξεπεραστεί το ζήτημα της αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Σε αυτό το ζήτημα εστιάζουν επί της ουσίας και οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είπε πως πλέον υπάρχει σαφής εικόνα για τις συμφωνίες και τις διαφωνίες των δύο πλευρών και έχει έρθει η ώρα για "το μεγάλο βήμα".
Με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την αναθεώρηση του Συντάγματος, αυτό είναι και το εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσουν οι διαπραγματευτές.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, πάντως, με την επιστροφή του στην Αθήνα, θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για όσα συζητήθηκαν στην τριμερή, ενώ τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, θα ενημερώσει και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr