Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει συγκεκριμένα πως για τον ανθυπολοχαγό Μητρετώδη και τον λοχία Κούκλατζη «υπάρχουν συγκεκριμενες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι, υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία. Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού».
Προσθέτει δε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε και ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησή τους».
Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν αποδεικνύονται από πουθενά και μοιάζει περισσότερο με προπαγανδιστικό δημοσίευμα. Η Τουρκία φτιάχνει κλίμα και ασφαλώς αυτό ανησυχεί την Ελλάδα και πρώτα απ` όλα τους συγγενείς των δύο στρατιωτικών.
Αυτό που σίγουρα ισχύει, πάντως, είναι πως το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την Τρίτη το αίτημα αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών, επειδή κρίνονται ως ύποπτοι φυγής, καθώς δεν έχουν μόνιμο τόπο διαμονής στην Τουρκία.
Το δικαστήριο δεν έκανε δηλαδή δεκτή τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας που δήλωσαν οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών, που δεν ήταν άλλη από το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη.
Κατατίθεται ένσταση
Την Τετάρτη, πάντως, οι δικηγόροι των στρατιωτικών μας θα καταθέσουν ένσταση επί της αρνητικής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης στο αίτημα αποφυλάκισης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος, αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση για τη συνέχιση κράτησης των δύο στρατιωτικών είπε:
«Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του 'Αγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα. Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο».
Στο βρετανικό κοινοβούλιο έφτασε το ζήτημα
Το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έθεσε στο βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο βουλευτής των Συντηρητικών και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - Ελλάδας, Αλμπέρτο Κόστα.
Ο κ. Κόστα αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία σημειώνοντας τα εξής: «Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκα με τον Έλληνα πρεσβευτή και τον υφυπουργό Εξωτερικών με την ιδιότητά μου, του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έδωσε την υποστήριξή της προς την πρωθυπουργό πριν λίγες μέρες, αλλά η Ελλάδα μου ζήτησε επίσης να θυμίσω στη Βουλή ότι, όταν οι φίλοι και σύμμαχοί μας μάς δίνουν την υποστήριξή τους, είναι επίσης σημαντικό, όπου αυτό είναι δυνατό, να τους υποστηρίζουμε κι εμείς ως προς τις ανάγκες τους σε θέματα ασφάλειας», σημείωσε.
Παράλληλα, ζήτησε από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών όσο και από την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι να χρησιμοποιήσουν το βήμα τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε σχετικές συναντήσεις, ώστε να ενθαρρύνουν την Τουρκία να δράσει όπως αρμόζει σε τέτοια ζητήματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr