Αναλυτικά οι προτάσεις:
1. Να μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις και στην παραγωγή.
• Να ξεκινήσουμε από μείωση των έμμεσων φόρων σε τομείς και κλάδους που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της Οικονομίας όπως η εστίαση, ο τουρισμός, το κρασί, οι ζυθοποιίες.
• Να δώσουμε κίνητρα σε όσους επενδύουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Να προχωρήσουμε σε στοχευμένη και σημαντική μείωση του χρόνου απόσβεσης μιας επένδυσης με προστιθέμενη αξία.
• Να απαλλάξουμε για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές νέους που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα.
2. Να δώσουμε κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις να υπολογίζεται ως έξοδο-που εκπίπτει της φορολογίας-με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Και ειδικά για νέους άνεργους, γυναίκες, ηλικιωμένους άνεργους με συντελεστή αυξημένο κατά 50%.
3. Μέσα στις επόμενες ημέρες η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα καταθέσει στην Βουλή νομοθετική διάταξη για το Ασφαλιστικό των ΜΜΕ. Είναι επί τέλους ώρα να τεθεί ένα λογικό και εφικτό ανώτατο πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι ΜΜΕ, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό.
4. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο του στην χρηματοδότηση της οικονομίας.
Οι προτάσεις μας για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» δίνουν διέξοδο. Και λύση δεν αποτελεί η άνευ όρων παράδοση τους στα funds. Έχουμε προτείνει την δημιουργία μιας «Bad Bank» με συνεργασία Δημοσίου, Τραπεζών, Ιδιωτικού Τομέα, που θα προχωρήσει στην αναγκαία αναδιάρθρωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων- οφειλετών, που αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Επαναρρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με την αναγκαία ευελιξία ώστε να καλύπτονται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επαγγελματική στέγη, οι συνταξιούχοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Και φυσικά δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών, που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
5. Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση και ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχων του κράτους στην αγορά, προκειμένου να αποκαταστήσει τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία των ΜμΕ, που έχουν πληγεί βάναυσα από αθέμιτες πρακτικές και λειτουργίες της αγοράς ειδικά την τελευταία περίοδο.
6. Τέλος το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που αποτελούν τα βασικά εργαλεία για την στήριξη και χρηματοδότηση των πολιτικών για την ανάπτυξη, πρέπει να περιλαμβάνουν ισχυρά κίνητρα για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό των ΜμΕ. Με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα , την καινοτομία, την εξωστρέφεια , τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και αλυσίδων αξίας, της παραγωγής νέων εμπορεύσιμων αγαθών.
7. Τέλος, είναι σαφές ότι πρέπει να περάσουμε συντεταγμένα σε μια πολιτική βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και αγαθών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, με έμφαση:
-στην αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας τους,
-στη δημιουργία καθετοποιημένων και οριζόντιων επιχειρηματικών σχημάτων με τη συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων
-στις αλυσίδες αξίας και την προώθηση των εξαγωγικών και επενδυτικών δυνατοτήτων.
Προϋπόθεση ασφαλώς για μια τέτοια πολιτική φιλική προς τις επενδύσεις και την τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων είναι η προσέλκυση του υψηλά ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, ένα μεγάλο τμήμα του οποίου έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr