Κατά την πολύωρη συνεδρίαση - αναμένεται να ξεπεράσει τις 12-13 ώρες - η αντιπαράθεση αναμένεται σφοδρή και τα αποτελέσματά της (ανεξαρτήτως της ίδιας της υπόθεσης) καθοριστικά για το πολιτικό κλίμα της επόμενης πολιτικής περιόδου και έως τις εκλογές.
Από τα όσα έχουν προηγηθεί εν αναμονή της συνεδρίασης είναι σαφές ότι από πλευράς κυβέρνησης θα επιχειρηθεί η καλλιέργεια της εντύπωσης ότι τα «παλαιό και διεφθαρμένο» πολιτικό σύστημα είναι εκείνο που έφερε την καταστροφή στην χώρα, ενώ το «νέο» στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του είναι εκείνο που φέρνει την κάθαρση και τις αποκαλύψεις.
Ενα ερώτημα ωστόσο, είναι αν και κατά πόσον ο Πρωθυπουργός ή κάποιοι από τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν κάτι νέο να προσκομίσουν στην συζήτηση, το οποίο να δικαιολογεί την σύσταση της Επιτροπής με επιβαρυντικά στοιχεία για κάποιο από τα 10 πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία, πέραν των μαρτυριών των ανωνύμων μαρτύρων.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί, η επίθεση που θα δεχθεί ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση θα είναι σφοδρή και με αιχμές για μεθοδεύσεις, χειραγώγηση της διαδικασίας, εξωθεσμικές παρεμβάσεις κλπ.
Ήδη από την Τρίτη, ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τις παραδοχές του αντιεισαγγελέα του ΑΠ. Δ. Παπαγεωργίου, σύμφωνα με τις οποίες ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων ως δημοσίου συμφεροντος έγινε κατόπιν εορτής και αφότου η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στην Βουλή:
Υπό αυτές τις συνθήκες η προσοχή ενόψει της σημερινής συνεδρίασης εσιτιάζεται σε μερικά επί μέρους στοιχεία:
- την αγόρευση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Αναμένεται με ενδιαφέρον όχι μόνο λόγω της νομικής ιδιότητας του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αλλά και λόγω της πολιτικής επίδρασης που θα έχει. Εχει επισημανθεί τις τελευταίες ημέρες ότι το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής έχουν τηρήσει κάποιες αποστάσεις από τους κκ. Βενιζέλο και Λοβέρδο, που περιλαμβάνονται στην δικογραφία και αναμένεται το πώς (και αν) θα εκφραστεί αυτό και στην Βουλή την Τετάρτη.
- την ομιλία του Αντ Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός έχει προετοιμαστεί για μία άνευ προηγουμένου προσωπική πολιτική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα. Το ζητούμενο είναι αν ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην αίθουσα οσο θα μιλά ο κ. Σαμαράς, αλλά και τι θα συμβεί αν προτιμήσει να απουσιάσει. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια ενδέχεται να είναι μία από τις σημαντικές της σημερινής συζήτησης.
- Την αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη, η οποία κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι εφ' όλης της ύλης.
- Οι ομιλίες Στουρνάρα και Αδ. Γεωργιάδη. Είναι δύο από τα πρόσωπα που βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και η αντεπίθεσή τους σήμερα από το βήμα της Βουλής θα καταδείξει πολλά, ειδικώς δε στην περίπτωση του Κεντρικού Τραπεζίτη, λόγω και του θεσμικού του ρόλου.
- Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της επιλογής για το στήσιμο δέκα καλπών από την κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη μεθόδευση έχει προφανή στόχο να διασπάσει την αντιπολίτευση, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για ένα πρόσωπο σε μία κάλπη είναι διαφορετικό από εκείνο σε μία μία άλλη για έναν άλλο πρώην υπουργό. Ωστόσο κάποιοι επισημαίνουν ότι στόχος της κυβέρνησης μέσω αυτής της μεθόδεσης είναι και να επιδείξει μία επίπλαστη μεγαλοψυχία ή δήθεν αντικειμενικότητα. Πολλοί εφιστούν την προσοχή στο αν θα ψηφίσει και η ίδια η πλειοψηφία για την σύσταση της επιτροπής για κάποια πρόσωπα, όπως π.χ. ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμένος…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr