Ενώ η Αθήνα είχε αρχίσει να εκτοξεύει όψιμες απειλές και προειδοποιήσεις και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε τις επισκέψεις σε προκεχωρημένες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας από κοινού με τον εξαφανισμένο προς στιγμήν υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, η τουρκική πλευρά επέδειξε μία μάλλον εντυπωσιακή δραστηριότητα.
Ο πρωθυπουργός Μπεναλί Γλιντιρίμ επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το Βερολίνο. Εκεί συνάντησε την πιεστική απαίτηση της Ανγκελα Μέρκελ για την απελευθέρωση του τουρκογερμανού δημοσιογράφου, ανταποκριτή της Die Welt, Ντενίζ Γιουτσέλ. Μία ημέρα αργότερα, ο Γιουτζέλ, κατηγορούμενος ως τρομοκράτης, απελευθερώθηκε.
Συνέβη όμως αυτό χωρίς αντάλλαγμα;
Στο Βερολίνο ήδη συζητείται ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκεται μία μυστική συμφωνία της γερμανικής με την τουρκική κυβέρνηση. Η συμφωνία αυτή, την οποία το γερμανικό ΥΠΕΞ διαψεύδει, όμως μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου θεωρούν δεδομένη, αφορά τον εκσυγχρονισμό τουρκικών αρμάτων μάχης, γερμανικής κατασκευής και μάλιστα σε εγκαταστάσεις επί τουρκικού εδάφους.
Θα πρόκειται, εφόσον προχωρήσει, για ένα deal δισεκατομμυρίων, το οποίο θα σημάνει πολλά για την πορεία των γερμανοτουρκικών σχέσεων.
Σε παράλληλα μέτωπα, προς αποκλιμάκωση βαίνει και η ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Επειτα από την επίκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα, δύο ημέρες έπειτα από το επεισόδιο στα Ιμια, η εικόνα άλλαξε. Ο κ. Τίλερσον συναντήθηκε και συνομίλησε επί τρεις και πλέον ώρες με τον Ερντογάν, και μετά και την συνάντησή με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε: «συμφωνήσαμε ότι πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Η σχέση (ΗΠΑ-Τουρκίας) είναι πολύ σημαντική».
Σημείο τριβής των τελευταίων εβδομάδων ήταν η αμερικανική υποστήριξη προς τις κουρδικές δυνάμεις στην Συρία, κατά των οποίων η Τουρκία έχει εξαπολύσει επίθεση. Πλην όμως, δύο μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη Τίλεροσν έγινε γνωστό ότι οι Κούρδοι ήλθαν σε συμφωνία με το καθεστώς Ασαντ, εξασφαλίζοντας την στήριξή του στον πόλεμο κατά της Τουρκίας. Τι στάση θα τηρήσει η αμερικανική πλευρά τώρα; Αυτό μάλλον θα κρίνει και θα μας δείξει πολλά.
Ολα αυτά καθιστούν σαφές ότι το σκηνικό στην περιοχή μας γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο. Υπό αυτές τις συνθήκες όμως ο ρόλος της Τουρκίας δεν αλλάζει, πιθανώς δε να γίνεται και πιο νευραλγικός σε όλο το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται.
Εναντι αυτών των εξελίξεων, το μεγάλο ερώτημα για την Ελλάδα παραμένει: έχει η κυβέρνηση διαβάσει σωστά τους συσχετισμούς; Και είναι σε θέση να φέρει εις πέρας διαπραγματεύσεις σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει ταυτόχρονα (προφανώς και έπειτα από διεθνείς πιέσεις) με τρόπο εθνικά επωφελή;
Πολιτικοί παράγοντες στην Αθήνα εφιστούν πάντως την προσοχή και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες.
Αγγελος Κωβαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr