Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στον Real Fm δήλωσε, μεταξύ άλλων:
«Γύρω από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως, ενδεχομένως, το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Ταυτόχρονα θεωρώ ότι δεν μπορεί να αλλάξει και δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση η κυβερνητική ευστάθεια, ότι θα υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή σε σχέση με μία σύνθετη ονομασία, εφόσον υπάρχουν οι ενδείξεις και οι προϋποθέσεις για να έρθει αυτή η πρόταση. Το κύριο είναι, οι όποιες αλλαγές που ενδεχομένως θα γίνουν στο πολιτικό σύστημα, να γίνουν επειδή θα λυθεί το ζήτημα, δηλαδή στο έδαφος μιας επίλυσης, στο έδαφος ότι η χώρα θα έχει βγει από μία μεγάλη εκκρεμότητα και θα έχει ανοίξει το δρόμο».
«Θα είναι πολύ κακό, θα είναι διπλό κακό, είτε λόγω αδιαλλαξίας της νυν ή οποιασδήποτε πολιτικής ηγεσίας στη FYROM είτε λόγω προβλημάτων που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της χώρας, και να μη βρεθεί λύση και να φορτωθεί σε αυτό το ζήτημα πλέον μία εντελώς ανιστόρητη κατάσταση διχασμού που θα οδηγήσει τότε πια σε τροποποίηση του πολιτικού χάρτη, νέα κόμματα από τα δεξιά κτλ», είπε ο Νίκος Βούτσης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε συνδυασμό δε, με τις εξελίξεις στην πορεία εξόδου από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να βγει στο ξέφωτο ως «ανάδελφο έθνος». «Αλίμονο εάν βγαίνοντας από το πρόγραμμα η χώρα μας -διότι είπαμε ότι βγαίνουμε τον Αύγουστο από τα μνημόνια και αυτό δεν σημαίνει ότι βγαίνουμε και από την κρίση, διότι η κρίση είναι μία πιο μακρά διαδικασία, αλλά θα υπάρχει μία ανάσα για τη χώρα, θα βρισκόμαστε σε ένα ξέφωτο- αλίμονο λοιπόν εάν βγούμε σε αυτό το ξέφωτο ως ανάδελφο έθνος», ανέφερε ο κ. Βούτσης και εκτίμησε:
«Οι φωνές οι πατριδοκαπηλικές, οι οποίες διαχρονικά δημιουργούν ένα διχαστικό κλίμα, θα πρέπει να αποκτήσουν το δικό τους ακροατήριο που είναι πολύ πιο συρρικνωμένο από τον πολύ κόσμο που πήγε στο συλλαλητήριο. Γιατί η πατριδοκαπηλία είναι διαχρονική έκφανση εθνικοφροσύνης ως πηγή δημιουργίας διχαστικού κλίματος».
«Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει με την εκπεφρασμένη θέση, δηλαδή την αξιοποίηση της νέας πραγματικότητας, η οποία υπάρχει στη γειτονική χώρα, της νέας πολιτικής πραγματικότητας, έτσι ώστε να επιλυθεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στη βάση ενός συμβιβασμού σύνθετης ονομασίας και βεβαίως θα υπάρχει συζήτηση για τα συμπαραμαρτούντα, αλυτρωτικές και άλλες διαθέσεις», δήλωσε ο κ. Βούτσης και υπογράμμισε ότι «έχουμε καθυστερήσει πολύ, όχι με δική μας ευθύνη, προφανώς έπρεπε το 1992 να δοθεί λύση. Έχει αργήσει πάρα πολύ για την σταθερότητα στην περιοχή».
«Ο πρωθυπουργός ξέρει τη σειρά των πραγμάτων. Πάντοτε ο κ. Τσίπρας είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε διάθεση ειδικότερης ενημέρωσης. Δεν είναι κάτι που γίνεται εν κρυπτώ, είναι σαφές το πεδίο και είναι σαφές ότι πάμε να αξιοποιήσουμε τον καλύτερο συσχετισμό απόψεων που υπάρχει στη γείτονα χώρα», είπε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr