«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή. Μετά από οκτώ χρόνια βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της εξόδου από το καθεστώς των μνημονίων», τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε μάλιστα αυτό το καθεστώς «σκληρό και άδικο» συμπληρώνοντας ότι επιβλήθηκε μετά την χρεοκοπία της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος την άνοιξη του 2010. Δεν ήταν αυτονόητο αλλά είναι ένα κρίσιμο ορόσημο. Ξημερώνει η μέρα που κατά τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος δεν θα ερχόταν ποτέ, σημείωσε. Παράλληλα τόνισε «Η Ελλάδα επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας μέσα βέβαια στους κανόνες της ευρωζώνης. Αυτή η μέρα μπορεί τυπικά να έρθει σε επτά μήνες όμως ήδη καθορίζει την κοινωνική και πολιτική κατάσταση».
Η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι το τέλος της διαδρομής αλλά ένας κρίσιμος και απαραίτητος κόμβος. Η συνολική μας προσπάθεια δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ημασταν και είμαστε η αριστερά της μάχης και των οραμάτων. Αποδείξαμε όμως ότι είμαστε και η αριστερά της ευθύνης. Η Παράταση που έδειξε ότι με όποιο κόστος, βάζει μπροστά την πατρίδα και το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Προτεραιότητες της Κυβέρνησης
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι πέραν των φοροελαφρύνσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2019 και το 2020 είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης «μία σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό για τα μεσαία κα χαμηλά στρώματα», τις οποίες συνέδεσε με την ανάπτυξη της οικονομίας. Πέραν της φορολογίας αναφέρθηκε στον τομέα της παραγωγής, την κοινωνική πολιτική και δικαιοσύνη και το διαρκές – όπως είπε - μέτωπο με τη διαπλοκή.
Επίσης ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο στα επιτεύγματα της κυβέρνησης μίλησε για καταπολέμηση της φτώχειας, ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας αλλά και «σημαντικές νίκες στα εργασιακά». Κατά τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση έχει αφήσει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς και αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.
Το θέμα των Σκοπίων
«Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων» είπε ο πρωθυπουργός για το Σκοπιανό και συμπλήρωσε: «αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων». Ταυτόχρονα όμως ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων λέγοντας ότι «τα εθνικιστικά παραληρήματα, το μόνο που κάνουν είναι να ζημιώνουν τη χώρα».
Τέλος είπε «Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για να λυθεί ένα ζήτημα που φορτώθηκε η χώρα το 1992. Τότε που κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την μεγάλη ατυχία να έχει ΥΠΕΞ τον Αντώνη Σαμαρά που προτίμησε να οικοδομήσει προσωπική καριέρα από το να συμβάλει στη λύση του προβλήματος για το εθνικό όφελος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr