Στο πλαίσιο αυτό για να ικανοποιηθεί η γερμανική πλευρά εξετάζεται η αλλαγή των ρυθμίσεων για τη χορήγηση ασύλου στους αιτούντες την οποία προανήγγειλε εμμέσως χθες το βράδυ και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ3, περιγράφοντας μια εξαιρετικά χρονοβόρα και αναποτελεσματική διαδικασία, η οποία χρήζει επίσπευσης.
Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θα προσπαθήσει να αντικρούσει τα όσα ισχυρίζονται οι ακραίοι της ΕΕ περί κατάργησης των ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφυγικών "βαρών" στα κράτη- μέλη της ΕΕ.
Για να προλάβει πάντως την κριτική κυρίως από το εξωτερικό, η κυβέρνηση έσπευσε χθες να ενημερώσει για τη δράση της Υπηρεσίας Ασύλου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:
· Κατά μέσο όρο διεκπεραιώνονται σε πρώτο βαθμό περισσότερες από 750 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα στα πέντε νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ('hotspots'), οι οποίες καταλήγουν είτε σε χορήγηση δελτίου αιτούντος άσυλο χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, και άρα επιτρέπουν τη μεταφορά στην ενδοχώρα, είτε σε απορριπτική απόφαση ή πράξη (στο 16 τοις εκατό των περιπτώσεων κατά την τρέχουσα περίοδο, δεδομένων των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι αιτούντες που φθάνουν στα νησιά).
· Από το Μάρτιο 2016 έως και τις 10 Δεκεμβρίου 2017 έχουν διεκπεραιωθεί σε πρώτο βαθμό, 33.021 αιτήσεις στα πέντε νησιά.
· Ο μέσος όρος διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό κατά το μήνα Νοέμβριο, ήταν 72 ημέρες.
· Οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό συνολικά ανά Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στα νησιά με hotspots έχουν ως εξής:
§ Λέσβος: 4.454
§ Χίος: 1.019
§ Σάμος: 1.022
§ Κως: 846
§ Λέρος: 375
Συνολικά: 7.716 αιτήσεις.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα των αιτήσεων που έχουν διεκπεραιωθεί στα νησιά:
· Σε 2.220 περιπτώσεις οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί ως απαράδεκτες, λόγω εφαρμογής της έννοιας της "ασφαλούς τρίτης χώρας".
· 17.471 περιπτώσεις έχουν παραπεμφθεί στην κανονική διαδικασία ασύλου (που διεκπεραιώνεται στην ενδοχώρα) λόγω του ότι οι αιτούντες ανήκαν σε ευάλωτες κατηγορίες, όπως αυτές ορίζονται από το νόμο.
· 4.458 περιπτώσεις αποτελούσαν περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης, και επίσης παραπέμφθηκαν σε γραφεία ασύλου της ενδοχώρας για συνέχιση της διαδικασίας
· 4.155 αιτήσεις απορρίφθηκαν ως αβάσιμες, δηλαδή θεωρήθηκε ότι οι αιτούντες δεν κινδυνεύουν στη χώρα καταγωγής τους για έναν από τους λόγους που προβλέπονται στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951
· 7.159 αιτήσεις έγιναν δεκτές και χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας, κυρίως από τα γραφεία της ενδοχώρας κατόπιν παραπομπής στην κανονική διαδικασία
· 1.138 παραιτήσεις από την αίτηση ασύλου υποβλήθηκαν και δεν ανακλήθηκαν (κυρίως προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού).
· Οι κυριότερες χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο που υποβάλλουν αίτηση ασύλου στα πέντε νησιά κατά την τρέχουσα περίοδο είναι η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Υπάρχει μεγάλος αριθμός οικογενειών και παιδιών κάτω των 10 ετών.
«Η Υπηρεσία Ασύλου και το προσωπικό της δίνουν έναν άνισο αγώνα προκειμένου να διεκπεραιώνεται ο πολύ μεγάλος και δυσανάλογος για τη χώρα αριθμός αιτήσεων ασύλου όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα κατά τρόπο σύννομο, δίκαιο και αποτελεσματικό, είναι δε στη διάθεση οποιουδήποτε και ανά πάσα στιγμή για την παροχή αναλυτικών στατιστικών δεδομένων και άλλων πληροφοριών» τονίζεται σχετικά.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr