Στις τάξεις των κυβερνητικών αξιωματούχων επικρατεί ενθουσιασμός, επειδή, όπως υποστηρίζουν, ο υψηλός επισκέπτης οριοθέτησε με αυστηρότητα τον ρόλο του ΔΝΤ λέγοντας δημόσια πως δεν επιτρέπεται να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και ότι η συμμετοχή του στην Τρίτη αξιολόγηση πρέπει να επιτευχθεί χωρίς την υποβολή νέων όρων προϋποθέσεων.
Το Μαξίμου εκτιμά ότι η στάση του Γάλλου προέδρου, ευνοεί την ταχεία ολοκλήρωση της προσεχούς αξιολόγησης, (σ.σ: υπόψιν ότι επ΄ αυτής, το καλοκαίρι πέρασε άπραγο…), αλλά και ότι ο κ. Μακρόν, ήλθε αρωγός στο μέτωπο του χρέους όταν σημείωσε: «Ελπίζω ότι από τον Ιανουάριο του 2018 θα βρεθεί τρόπος ώστε να ενδυναμωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και η αλληλεγγύη να συνεχίσει να επικρατεί, κάτι που θα οδηγήσει μοιραία στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Πρόκειται φυσικά για ευγενική ευχή η εκπλήρωση της οποίας δεν εξαρτάται καν από τον ίδιο, όπως παρατηρούν στην πολιτική αγορά, δεδομένου ότι η ρύθμιση του χρέους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μοίρας, αλλά των αποφάσεων του Βερολίνου, ενώ αφετέρου παρακάμφθηκε εύκολα το μήνυμά του για επιμονή στις μεταρρυθμίσεις. Το πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένει, εντούτοις, ότι οι θέσεις αυτές έχουν τη σημασία τους…
Με ανάλογη προσέγγιση στην κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν και τις πυκνές αναφορές Μακρόν στο όραμά του για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και την εμβάθυνση της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πίσω από τις εύηχες διακηρύξεις όμως που επινοεί η πλούσια γαλλική γλώσσα, δεν διαφεύγει την προσοχή ότι το σχέδιο Μακρόν, δεν απέχει πολύ από το στρατηγικό όραμα της Γερμανίας για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, με δικό της Νομισματικό Ταμείο- στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα μεταβιβαστεί και η ελληνική περίπτωση- και περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου των Βρυξελλών- μια συζήτηση που δεν έχει αρχίσει καν ακόμα στην Ελλάδα…
Άλλωστε, όπως παρατηρούν οι προσεκτικοί, ο Γάλλος πρόεδρος έχει δώσει ήδη απτά δείγματα γραφής, καθώς ετοιμάζεται μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, η έκδοση των οποίων κρίθηκε συνταγματική, να προωθήσει σειρά αλλαγών στο εργασιακό τοπίο που κάνουν πιο «φτηνές» τις απολύσεις, μειώνοντας τις νόμιμες αποζημιώσεις των απολυμένων, δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζομένους να διαπραγματεύονται με το προσωπικό τους παρακάμπτοντας τα συνδικάτα και τις επιτρέπουν να προσαρμόζουν μισθούς και ωράριο απασχόλησης ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας.
Το «γαλλικό υπόδειγμα», φαίνεται πως συγκινεί στα καθ΄ ημάς ιδιαίτερα τον ΣΕΒ τα στελέχη του οποίου, καλούν τώρα την κυβέρνηση να υιοθετήσει ανάλογα μέτρα με στόχο, όπως σημειώνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Φέσσας, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, υπογράμμισε χαρακτηριστικά:
«Kαθώς η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειες για την έξοδό της από το πρόγραμμα προσαρμογής, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Πρόεδρος Μακρόν στην αγορά εργασίας προδιαγράφουν το πλαίσιο, εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, μετά τον Αύγουστο του 2018. Η Γαλλία επιλέγει μεγαλύτερη αποκέντρωση στη διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και λιγότερες εξωτερικές παρεμβάσεις από τα συνδικάτα.
Επίσης, ο νέος τρόπος διαχείρισης των ταμείων ανεργίας και των κονδυλίων για επαγγελματική κατάρτιση, στοχεύει στην εξασφάλιση εισοδήματος σε περισσότερους εργαζόμενους καθώς και περισσότερες ευκαιρίες κατάρτισης για τους ανέργους. Αυτές οι εξελίξεις, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Εύχομαι το γαλλικό παράδειγμα να αξιοποιηθεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να διαπραγματευτούμε αντίστοιχους όρους, με στόχο μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr