Τα δύσκολα βεβαίως είναι μπροστά του και θα φανεί αυτό μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης περί τα μέσα Οκτωβρίου θα μπουν στην διακεκαυμένη ζώνη. Είναι αλήθεια ότι αυτή τη φορά, λείπουν οι υποχρεώσεις για νέες δημοσιονομικές προσαρμογές.
Όμως σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο ακολουθούν 95 νέες υποχρεώσεις, ορισμένες άκρως συμβολικές, που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι σε αντίθεση με τις παλαιές διακηρύξεις του, στο βαθύ δημόσιο, στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και στα εργασιακά, ενώ την ίδια ώρα το ΔΝΤ υποδεικνύει εξαρχής την ανάγκη να μετατεθεί νωρίτερα η περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου και θέτει εμφατικά, προκαλώντας σοκ στην Αθήνα και εκνευρισμό στις Βρυξέλλες, θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ.
Το παιχνίδι τώρα ανάβει
Το κλίμα στο Euroworking Group της Δευτέρας για την Ελλάδα ήταν θετικό, ιδίως σε ότι αφορά την επιβεβαίωση ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και ανάπτυξη ίσως και μεγαλύτερη του 1,8% φέτος, είναι απολύτως εφικτοί.
Παρόλα αυτά, οι καλές διαθέσεις μετριάστηκαν εξαιτίας της δικαστικής περιπέτειας του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και της απόφασης του EwG να αναβάλει την καταβολή της υπολειπόμενης δόσης των 800 εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς την αγορά.
Στο μεταξύ το «αξιόπιστο δίδυμο» Τσακαλώτου- Χουλιαράκη σκιαγραφούν στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Μοσκοβισί τις προτεραιότητες της επόμενης αξιολόγησης και διερευνούν τις προϋποθέσεις για την μελλοντική έξοδο της Ελλάδας από το Πρόγραμμα.
Είναι πρόδηλο ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η ασθενική έστω ανάκαμψη, η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, η αναβάθμιση της Οικονομίας από τον οίκο Fitch και η έγκριση για την έξοδο από την επιτήρηση σε συνδυασμό με την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών, όπως και τα σταθερά καλά νέα από τον αιμοδότη τουρισμό, διαμορφώνουν συνολικά ένα περιβάλλον σχετικής σταθερότητας.
Οι μήνες στους οποίους θα κριθούν όλα
Όμως όλα- εννοείται και οι πολιτικές εξελίξεις- θα κριθούν τους επόμενους μήνες όπως καθολικά αναγνωρίζουν κορυφαίοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες στην Αθήνα και στους κύκλους των δανειστών και κυρίως από την διάθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Χρειάζεται, όπως σημειώνουν, να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να διευκολυνθεί πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και στην παροχή ρευστότητας, στη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, ώστε αυτό να ενθαρρύνει την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων και να μην δημιουργεί προσκόμματα στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, στην αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, στις μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στη Δημόσια Διοίκηση.
Είναι επίσης όρος επιβίωσης πλέον για την Οικονομία και την εξασθενημένη κοινωνία η καθιέρωση νέου παραγωγικού προτύπου, η ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού καθώς και του φορολογικού συστήματος και η ταχεία στροφή στις επενδύσεις προκειμένου να μειωθεί η θηριώδης ανεργία.
Το σύνθημα του Μαξίμου που θα «παίξει» έντονα και στη ΔΕΘ-ελλείψει κάτι πιο χειροπιαστού- ότι η χώρα «αλλάζει σελίδα», δεν φαίνεται να έχει εμπράγματες αντιστοιχίες, αν προσέξει κανείς τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν «βουτιά» στις επενδύσεις αλλά και ότι η αύξηση της κατανάλωσης προήλθε από τον τουρισμό και τις υψηλές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης κι όχι από τα νοικοκυριά που κόβουν από όπου μπορούν.
Ψάχνοντας τη βαλίτσα του Μακρόν
Το φθινοπωρινό ειδύλλιο της κυβέρνησης φουντώνει με την έλευση Μακρόν την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα. Οι αλλαγές στα εργασιακά που εισηγήθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος προκάλεσαν παγωμάρα στο Μαξίμου, ωστόσο, δεν χάνει τη σημασία του το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας και ότι διανοίγονται ευοίωνες προοπτικές να καταστεί τόπος επενδυτικού προορισμού.
Ο υψηλός επισκέπτης φέρνει μαζί του πολυπληθή επιχειρηματική αντιπροσωπεία, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου για τα πάντα στην Ελλάδα, από τις υποδομές- μεταφορές (δημόσια κατασκευαστικά έργα, αυτοκινητόδρομοι κλπ) και αγορά ενέργειας, ύδρευση, αμυντική βιομηχανία, τουρισμό, αγροδιατροφή, startups και φάρμακο, έως τον τραπεζικό τομέα, όπου οι Γάλλοι είχαν δοκιμάσει να εμπλακούν πλην όμως ατελέσφορα προ δεκαετίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία, κατέχει την 4η θέση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα με περίπου 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μετά το Λουξεμβούργο (4,8 δισ.), τη Γερμανία (4,6 δισ.) και την Ολλανδία (4,5 δισ.), ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές στις οποίες απασχολούν πάνω από 30.000 υπαλλήλους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr