Σε μια μάλλον μακρόσυρτη διαδικασία που είναι αμφίβολο αν θα διατηρήσει το ενδιαφέρον των πολιτών μέχρι τέλους και η οποία θα ολοκληρωθεί με δύο διαδοχικές ψηφοφορίες (Κυριακή 5 και 12 Νοεμβρίου), θα αναδειχθεί ο ηγέτης του υπό διαμόρφωση νέου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Σε αυτό ειδικά το σημείο έγκειται κατά πολλούς και η εγγενής αντινομία του όλου εγχειρήματος, αφότου αποφασίστηκε να προηγηθεί η ανάδειξη αρχηγού σε ένα κόμμα που ακόμη…δεν υφίσταται και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα ποια μορφή θα έχει, αν θα είναι δηλαδή συνισταμένη των δυνάμεων που θα το ιδρύσουν διατηρώντας κάποιον βαθμό αυτοτέλειας ή θα συνενωθούν όλα υπό κοινή στέγη με ενιαίο όνομα και σύμβολα, καθώς και ποιες θα είναι οι προγραμματικές, ιδεολογικές και καταστατικές αρχές του.
Όλα αυτά παραπέμπονται σε ιδρυτικό Συνέδριο μετά την εκλογή ηγεσίας, η οποία σε κάθε περίπτωση θα έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της, αντιμέτωπη με το επαχθές καθήκον να οδηγήσει σε κοινή κοίτη ένα ετερόκλητο πλήθος διάσπαρτων και αριθμητικά ισχνών δυνάμεων που διακρίνονται κυρίως για την πληθωρική παρουσία και τις προσωπικές φιλοδοξίες των αρχηγών τους.
Παρά την υπερφίαλη και ανεδαφική προσέγγιση ορισμένων ότι οι ζυμώσεις στον κεντροαριστερό χώρο ήταν… το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός του θέρους, εντούτοις το πράγμα δεν παύει να έχει την αξία του, τόσο επειδή όπως εκτιμούν κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες είναι ζωτικής σημασίας η ανασύνταξη του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ των δύο υφισταμένων σήμερα πολιτικών πόλων, όσο και γιατί μετά τις εκλογές, το νέο σχήμα και αναλόγως και του αρχηγού, θα κληθεί να επιλέξει στρατόπεδο και να αποφασίσει αν θα στηρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξ αυτού και στα ρετιρέ της Πειραιώς και της Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ιδιαίτερη επιμέλεια τις σχετικές διαβουλεύσεις οι οποίες υπό προϋποθέσεις, μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά τους πολιτικούς συσχετισμούς τροφοδοτώντας μια νέα πολιτική δυναμική.
Η απόφαση πάντως του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη να περάσει τον Ρουβίκωνα και να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, «άνοιξε το παιχνίδι» πέραν των ορίων του ΠΑΣΟΚ και παρέσυρε τις μέχρι χθες αναστολές και του Σταύρου Θεοδωράκη. Παρά τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν από συνεργάτες του και οι οποίες πάντως δεν θα σταθούν εμπόδιο στην κίνησή του, ο επικεφαλής του Ποταμιού θα είναι τελικά υποψήφιος, όπως αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες.
Αφετέρου, οι ενστάσεις που αρχικά ορθώθηκαν κυρίως από τη Χ. Τρικούπη για την εκλογική διαδικασία- ένα μικτό ουσιαστικά σύστημα αυτοπρόσωπης παρουσίας αλλά και δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου- φαίνεται πως αποσύρονται μετά τις ισχυρές εγγυήσεις που έδωσε η Επιτροπή υπό τον Συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερη η συμμετοχή στη νέα γενιά και να συμμετάσχουν και οι απόδημοι Έλληνες.
Το σημαντικότερο, όμως, όπως παρατηρούν στελέχη στο Ποτάμι και στο περιβάλλον Ραγκούση και άλλων υποψηφίων είναι ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα διαρρήξει τα κομματικά στεγανά, αποτρέποντας τον έλεγχο της διαδικασίας με τους παραδοσιακούς τρόπους χειραγώγησης του εκλογικού σώματος.
Μετά τον Γιάννη Ραγκούση που ανακοίνωσε πρώτος την υποψηφιότητά του, τον Γ. Καμίνη που ακολούθησε και τους Σ. Θεοδωράκη και Γιάννη Μανιάτη που έπονται η Φώφη Γεννηματά θα ανοίξει τα χαρτιά της στην επετειακή εκδήλωση που θα λάβει χώρα συμβολικά την Κυριακή στις 3 Σεπτεμβρίου στα Ζάππειο.
Μια ημέρα νωρίτερα, στην Πανελλαδική συνεδρίαση θα ανακοινώσει τις επιλογές της και η Ώρα Αποφάσεων υπό την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη, οι οποίοι έχουν προτείνει να προηγηθεί η ίδρυση μεταρρυθμιστικού κόμματος και παρατηρούν ότι ο χώρος διατρέχεται από μια πολιτικά αντιπαραγωγική πανσπερμία απόψεων για τον τρόπο εξόδου της χώρας από την κρίση.
Έχει ειδικότερο ενδιαφέρον εξάλλου, πως ακριβώς θα υποδεχθεί το «όλον ΠΑΣΟΚ» μια πιθανή διάλυση του άλλοτε ηγεμονικού Κινήματος και το τέλος του ιστορικού του κύκλου- ορισμένοι αναλυτές το συσχετίζουν αυτό και με τις βαρειές φορολογικές υποχρεώσεις…- προκειμένου να διαχυθεί στον νέο φορέα.
Την πινακοθήκη των υποψηφίων, συμπληρώνουν ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Γιάννης Τούντας από τις Κινήσεις Πολιτών παραμένει προσώρας αναποφάσιστος.
Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος τον οποίον επίμονες, αλλά, αβάσιμες φήμες ήθελαν να ηγείται νέου κόμματος, θεάται εκ του μακρόθεν τη μάχη και αποφεύγει την άμεση τουλάχιστον εμπλοκή, αν και διατηρεί στο ακέραιο τις απόψεις του. Μιλώντας το Σάββατο στα ΝΕΑ, ήταν αρκετά σαφής, όταν σημείωσε σε υπερκομματικούς τόνους:
«Την πολιτική ηγεμονία δεν την έχει τελικά οποίος διαθέτει τους πιο πολλούς βουλευτές αλλά όποιος έχει ολοκληρωμένες προγραμματικές προτάσεις ή μάλλον αντιλήψεις, γιατί η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και διαρκής. Το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών λύνεται μόνο έτσι.
«Όσοι θεωρούν ότι ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος πρέπει να ασχολείται με τον εαυτό του και να έχει ως στόχο την ενισχυμένη παρουσία του στην αντιπολίτευση για να μη φθείρεται ή για να συνομιλήσει με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, κινούνται σε επίπεδο κατώτερο των εθνικών περιστάσεων και τροφοδοτούν την ανιστόρητη αντίληψη της ΝΔ πως αυτή μπορεί να διαχειριστεί την έξοδο από την κρίση και την πορεία προς το μέλλον».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr