Αναλυτικότερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθερία της Λάρισας" ο κ. Βούτσης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα συμβάλει ουσιαστικά μέσα και από την "συνεργασία του Νότου" στη διαμόρφωση της κοινωνικής ατζέντας και παράλληλα αποτελεί, πλέον, αναγνωρισμένο πόλο σταθερότητας στα σύνορα τριών ηπείρων, που είναι και σύνορα της Ε.Ε., ενώ μπορεί να διαδραματίζει και δημιουργικό ρόλο στη συμβολή όλων των Βαλκανικών χωρών, σε μια Ε.Ε. που θα έχει τη δυνατότητα να επιλύει προβλήματα και να αναδεικνύει το ρόλο της ως πόλο ειρήνης, σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικών συγκλίσεων στο σύγχρονο πολυπολικό κόσμο της παρούσας φάσης της παγκοσμιοποίησης.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Βούτσης ερωτηθείς για το έργο της Βουλής σημειώνει ότι στη διάρκεια των δύο συνόδων της τρέχουσας τετραετούς περιόδου της Βουλής, έγινε και είναι στα σκαριά να γίνει ακόμα πυκνό νομοθετικό έργο, που αφορά στην έγκριση δεκάδων κανονισμών και ευρωπαϊκών διατάξεων που εμπλουτίζουν κατά το Σύνταγμα την Ελληνική νομοθεσία. "Επίσης", προσθέτει, πως "επί δυο χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που είναι συνταγματική μεν, αλλά έκτακτη διαδικασία εκτός Βουλής. Παρ’ όλα αυτά όμως, είναι σαφές ότι όσο υπάρχουν δεσμευτικές υποχρεώσεις από αξιολογήσεις μνημονικού χαρακτήρα, οι οποίες και τυγχάνουν επείγουσας διαδικασίας από τη Βουλή, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι και να θεωρούμε ότι η Βουλή λειτουργεί "κανονικά". Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστό ότι όχι μόνο δεν μπορούν με άνεση οι βουλευτές όλων των κομμάτων να μελετήσουν τις σχετικές ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλά δεν μπορούν και να αλλάξουν ή και να εξαλείψουν εύκολα τέτοιου είδους συμφωνηθείσες ρυθμίσεις".
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρόεδρος της Βουλής θα ξεκαθαρίσει ότι "δεν υπάρχουν χωράφια της Δικαιοσύνης, ούτε της κυβέρνησης ούτε της Βουλής. Τα χωράφια της πολιτικής, της θεσμικής και της κοινωνικής δημοκρατίας, αρδεύονται και καρποφορούν μέσα απ’ το συγκεκριμένο ρόλο και την ισορροπία που επιτάσσει το Σύνταγμα ανάμεσα στις εξουσίες, καθώς και στην κατανόηση που επιδεικνύεται τόσο στο γράμμα και την ουσία του Συντάγματος και των Νόμων, όσο και στην ευαισθησία να αφουγκραζόμαστε όλοι το κοινωνικό αίσθημα και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Δεν είναι ασαφή τα όρια ανάμεσα σε όσους κυβερνούν, όσους νομοθετούν και σε όσους ελέγχουν και αποδίδουν δικαιοσύνη".
Για τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, ο κ. Βούτσης αναφέρει πως "οι επιμέρους πολιτικές οντότητες και ταυτότητες των χώρων που εκφράζουν παραδοσιακές δυνάμεις κεντρώας και σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, αναδιατυπώνονται ιστορικά μέσα στο συνεχώς μεταλλασσόμενο κάδρο της κρίσης σε ευρωπαϊκή και εθνική κλίμακα" και προσθέτει ότι "με αυτήν την έννοια, αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο γι’ αυτές τις δυνάμεις η επιλογή μιας προοδευτικής προγραμματικής ατζέντας, αντι-νεοφιλεύθερης και αντι-δεξιάς, σε αντίστιξη με μια θολή και συντηρητική "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" ατζέντα, την οποία εισηγούνται και θέλουν να υπαγορέψουν όσες κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις προσδοκούν την παλιννόστηση του παλαιού κομματικού συστήματος με βιτρίνα και μανδύα τη σημερινή ΝΔ".
Τέλος, αναφορικα με την παράδοση στη Λευκωσία του "Φακέλου της Κύπρου", σημειώνει ότι "η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, η αποτίμηση ευθυνών και η αποφυγή σφαλμάτων, ώστε να μην οδηγηθεί η Κύπρος σε νέες τραγωδίες και να υπάρξει επιτέλους βιώσιμη λύση για μια ενιαία Κύπρο ισότιμο καθόλα μέλος της Ε.Ε., αποτελούν στοιχεία που μπορεί να επηρεαστούν θετικά μέσα από την πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της εθνικής τραγωδίας του ‘74 και τη δημοσιοποίηση που θα υπάρξει μετά από μερικούς μήνες". "Αυτή πιστεύω πως είναι η ελπίδα όλων μας στην Ελλάδα και την Κύπρο", λέει χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr