Πιο συγκεκριμένα, το σενάριο προβλέπει δίπλα στην εθνική κάλπη των εκλογών να υπάρχει και αυτή για ένα «συμβουλευτικό» δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό; Γιατί ποντάρει πως θα κερδίσει στη δεύτερη κάλπη και θα ισχυρίζεται ότι δεν νομιμοποιείται πολιτικά η ήττα στην πρώτη...
Το σενάριο λέει λοιπόν πως στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά σε δύο κάλπες. Η μία θα είναι η γνωστή, για τις εθνικές εκλογές. Και η δεύτερη ενός δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα που, υποτίθεται, θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Λογικά ο Αλέξης Τσίπρας θα κερδίσει στη δεύτερη κάλπη καθώς οι προτάσεις, για τις οποίες θα ζητήσει τη γνώμη του κόσμου, θα έχουν λαϊκό προσανατολισμό, ας πούμε για συγκέντρωση υπογραφών με σκοπό την ακύρωση νόμων. Ετσι, ακόμα και αν χάσει στην πρώτη κάλπη, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι η ήττα του δεν έχει πλήρη πολιτική νομιμοποίηση. «Φαίνεται ακραίο. Αλλά και το δημοψήφισμα του 2015 ποιος το περίμενε;» αναρωτιέται το «Βήμα».
Το σχέδιο έχει κατατεθεί προς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να το συζητάει, σύμφωνα πάντα με το «Βήμα της Κυριακής». Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ιδέα ανήκει στον Γιώργο Κατρούγκαλο που συντονίζει την προπαρασκευή των κυβερνητικών προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ρεπορτάζ θεωρεί βέβαιη την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, οποίος δεν πρόκειται να υπογράψει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα το Σύνταγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παυλόπουλος έχει αναφέρει σε συνομιλητές του ως προς το συγκεκριμένο ενδεχόμενο: «Αυτό με υπερβαίνει».
Επιπλέον, προς την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν εγκαίρως απευθυνθεί εκκλήσεις, προκειμένου να προστατεύσει το Σύνταγμα έναντι μίας τέτοιας απόπειρας της κυβέρνησης. Πρώτος είχε διατυπώσει μία σχετική επισήμανση ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μόλις είχε διακινηθεί η πληροφορία περί της πρόθεσης της κυβέρνησης να διενεργήσει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση.
Πάντως, ο κ. Παυλόπουλος, από άλλη θέση το 2011 και με την νομική του ιδιότητα, είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική οποιαδήποτε απόπειρα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, με αφορμή σχετική πρόθεση του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
Ωστόσο κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι υπάρχουν τα περιθώρια για έναν τέτοιου τύπου ακραίο ελιγμό, υποστηρίζοντας ότι ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος θα είναι συμβουλευτικός. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα.
Ποιο θα ήταν το ερώτημα; Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Να απαντήσουν, ας πούμε, οι πολίτες αν συμφωνούν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν απαντήσουν καταφατικά και ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εθνικές εκλογές, τότε ο κ. Τσίπρας θα λέει ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών δεν συμβαδίζει με τη λαϊκή βούληση για αλλαγή του Συντάγματος…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr