Δίνοντας την εξαρχής υψηλού κινδύνου μάχη των διατυπώσεων, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως επισημαίνουν έχασε επί 16 μήνες και την ουσία που δεν είναι άλλη από την αναθέρμανση της Οικονομίας αλλά και τους στόχους που είχε θέσει για τη ρύθμιση του χρέους και την ένταξη στο QE.
Παρόλα αυτά, τα κόμματα του αστικού τόξου, όπως και ο επιχειρηματικός κόσμος, αναγνωρίζουν ότι διανοίγεται μια προβλέψιμη περίοδος χωρίς σημαντικές αβεβαιότητες, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε μια επενδυτική άνοιξη.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεν παύουν να υφίστανται διαφορετικές προσεγγίσεις των γεγονότων.
«Έχουμε μια Συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού» έσπευσε να προκαταλάβει το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας σε μια προσωπική εκδοχή, σύμφωνα με την οποία στο Eurogroup το αφήγημά του διασώθηκε, διότι επισφραγίστηκε το τέλος των Μνημονίων και της πολυετούς λιτότητας, η οποία στην πραγματικότητα…συνεχίζεται!
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το Λουξεμβούργο είχε διερωτηθεί σε πιο ρεαλιστική παρτιτούρα: «Είναι αυτή η σαφήνεια επαρκής με βάση τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός; Ίσως όχι» και πρόσθεσε με κάποιον προσεγμένο τρόπο που του επιτρέπει να διεκδικεί την πατρότητα της λύσης και αφορά ευθέως στον κύκλο του Μαξίμου, αλλά και στο εσωκομματικό ακροατήριο: «δεν θέλουμε το τέλειο να είναι ο εχθρός του καλού».
Στη γραμμή της μετριοπάθειας που αποφεύγει την υπέρμετρη επικοινωνιακή διαχείριση των πραγμάτων, κινείται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος εκτιμά ότι η απόφαση του Eurogroup-προϊόν όπως είπε πολλαπλών συμβιβασμών- αν και «απέχει από αυτό που εμείς θα επιθυμούσαμε» δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και προοπτικής για αλλαγή σελίδας
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", είπε μεταξύ άλλων:
«Η απόφαση απέχει από αυτό που εμείς θα επιθυμούσαμε, ωστόσο είναι μία απόφαση με θετικά στοιχεία, τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς. Το ένα είναι ότι διευκολύνει εμάς ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για τη θεσμική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, διότι αυτό είναι το κύριο ζητούμενο.
Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει συντελεστεί. Το δεύτερο είναι ότι καθιστά πιο ορατή την πορεία προς τη διέξοδο από τα μνημόνια, παύει κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο».
Το γήπεδο είναι ανοικτό τώρα στην πλευρά Τσίπρα. Ο τρόπος που θα διαχειριστεί πολιτικά την κατάσταση, θα κρίνει όπως εκτιμά η αγορά τις επικείμενες μάχες στην Οικονομία. Το θέμα, όπως συνήθως είναι αν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτόν τον απαιτητικό ρόλο, ή αν θα εγκλωβιστεί στις στερεότυπες κινήσεις αναδιανομής της εσωκομματικής ισχύος.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr