Τα περιθώρια διαπραγματεύσεων φαίνεται πως έχουν εξαντληθεί και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και ενδείξεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα “take it or leave it”, με μοναδική πρόταση ατο τραπέζι αυτήν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με όποιες πινελιές προστεθούν ώστε να διαμορφωθεί η φόρμουλα συμμετοχής του ΔΝΤ.
Υπό αυτήν την έννοια, η επομένη του Eurogroup διαμορφώνει νέα δεδομένα και δρομολογεί εξελίξεις προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Και σε κάθε περίπτωση εξαναγκάζει τον Αλ. Τσίπρα σε μία πολιτική σχοινοβασία άγνωστης διάρκειας.
Ειτε ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα αναγκαστεί να πάρει την πρόταση Σόιμπλε και να επιστρέψει στην Αθήνα, με μία ακόμη διαπραγματευτική ήττα η οποία θα έχει κοστίσει πολά δισ. στην οικονομία, είτε να επιχειρήσει άλλη μία παράταση με κίνδυνο όμως να εισέλθει σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως - και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- διακινούν την πληροφορία ότι δεν υπάρχει διάθεση αποδοχής μίας όποιας πρότασης.
Το γαλλικό σχέδιο διευθέτησης των διαφορών μεταξύ των δανειστών φέρεται να είναι το νέο πεδίο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση καλλιεργεί ελπίδες, σύμφωνα και με τα όσα ο κ. Τσιπρας είπε στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη. Όμως τα μηνύματα από το Βερολίνο, την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες δεν είναι ενθαρρυντικά. Μένει να αποδειχθεί στην συνεδρίαση της Πέμπτης, κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί και η αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας που εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τι ακριβώς εννοούσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Κατά μία εκδοχή και σύμφωνα με πληροφορίες από τον ευρύτερο κύκλο συνομιλητών του Αλ. Τσίπρα, το περιβάλλον που διαμορφώνεται αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα ως προς τις κινήσεις του Πρωθυπουργού.
Ενα ναυάγιο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τα σενάρια εξελίξεων, ακόμη και μίας προσφυγής στις κάλπες εντός του φθνοπώρου ή το αργότερο έως το τέλος του έτους. Κάτι τέτοιο πάντως θα σημάνει τεράστια περιπλοκή, καθώς από τα τέλη του 2017 θα ξεκινα η συζήτηση για την τρίτη αξιολόγηση και το τέλος του τρέχοντος μνημονίου.
Ενα διαφορετικό σενάριο που φαίνεται ότι συζητείται είναι το κλείσιμο της εκκρεμότητας είτε στο Eurogroup της Πέμπτης είτε πάντως εντός του Ιουνίου και εν συνεχεία ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθεί μία αίσθηση επανεκκίνησης.
Το σενάριο αυτό φέρνει στην συζήτηση και πάλι την διάσταση απόψεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Μεγάρου Μαξίμου και την απομάκρυνση του Ευκλ. Τσακαλώτου από την θέση του υπουργού.
Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης εξελίσσεται μία σκληρή μάχη πολιτικής επιρροής, μεταξύ προσώπων όπως ο Ν. Παππάς και ο Δ. Τζανακόπουλος, από το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού και ο Ευκλ. Τσακαλώτος και οι κομματικοί, οι οποίοι ούτε είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, ούτε και πρόκειται να αποδεχθούν ρόλο Ιφιγένειας…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr