Σημειώνεται ότι με βάση αυτήν την πρόταση, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η συμμετοχή του με χρηματοδότηση θα ενεργοποιηθεί αργότερα και σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές.
Στο φόντο αυτό, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πετύχει κάτι παραπάνω. Δηλαδή να υπάρξει, κατά το δυνατό, μια ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος που φορούν επιμηκύνσεις και κεφαλαιοποιήσεις τόκων Ειδικά, επιθυμεί να ξεκινήσει την καταγραφή μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που σχετίζεται με τους τόκους του δανείου των 130 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα την τριετία 2022-2024, καθώς από το 2021 και μέχρι το 2027 εκτοξεύονται οι πληρωμές τόκων. Ενώ έως και το 2020 οι τόκοι ετησίως κινούνται περί τα 6,5 δισ. ευρώ, το 2021 αυξάνονται σε 11 δισ. ευρώ και το 2022 εκτινάσσονται σε 24,5 δισ. ευρώ. Το 2023 ανέρχονται σε 17, 6 δισ. ευρώ, το 2024 σε 13,6 δισ. ευρώ.
Αν μπουν σε μολύβι και χαρτί τα μέτρα, τότε θα μπορέσει το ΔΝΤ να συντάξει τη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που αποτελεί διαβατήριο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τούτων δοθέντων το επόμενο διάστημα τα τηλέφωνα αναμένεται να πάρουν φωτιά. Επίσης ενδεχομένως να υπάρξουν μια σειρά από επαφές. Η αρχή μπορεί να γίνει στο συνέδριο που οργανώνει την Τετάρτη ο Economist και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στη Φρανκφούρτη με θέμα «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές». Εκεί αναμένεται να δώσουν το παρόν ο Μπενουά Κερέ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Τζαμμαρόλι, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, το μέλος της επιτροπής Σοφών της Γερμανικής Καγκελαρίας Λαρς Φελντ, άνθρωποι των αγορών που έχουν ενδιαφέρον για τα Ελληνικά αξιόγραφα, π.χ. το υψηλόβαθμο στέλεχος της Moodys Κόλιν Έλλις. Στο πρόγραμμα καταγράφεται και η συμμετοχή του υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσδακαλώτου που ωστόσο όμως δεν είναι βέβαιο ακόμη αν θα μετάσχει.
Παράλληλα στις 8 Ιουνίου συνεδριάζει το EuroWorking Group (EWG) με θέμα την εξέταση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης. Εκεί θα καταφανεί το εάν τα μέλη του EWG θα έχουν κάτι παραπάνω να πουν πέρα από το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016 και που είναι η γραμμή – «άμυνας» του Βερολίνου.
Μέχρι τότε αλλά και εν όψει Eurogroup 15/6 οι επαφές της Ελληνικής πλευράς αναμένεται να γίνουν και στο μέτωπο των λεγόμενων αγορών. Η Ελλάδα ποντάρει στις πιέσεις που μπορούν να ασκήσουν οι μεγάλοι οίκοι καθώς αυτοί περιμένουν μεγάλες υπεραξίες από τα Ελληνικά χρεόγραφα που είναι τοποθετημένοι. Μια πρόταση για το χρέος που θα φέρνει πιο κοντά την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, την ποσοτική χαλάρωση και την δοκιμαστική έκδοση Ελληνικού χρέους το καλοκαίρι θα φέρει τα Ελληνικά ομόλογα σε μια πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων αλλά και αποκόμισης μεγάλων κερδών.
Είναι ενδεικτικό του κλίματος που δίνεται από τις αγορές η σημερινή παρουσία στη Γ.Σ. του ΣΕΒ ως κεντρικού ομιλητή του μεγαλο - επενδυτή Prem Watsa (Eurobank, Praktiker, ΕΥΔΑΠ).
Μέχρι τότε η Αθήνα πάντως θα πρέπει να τρέχει και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που έχει συμφωνήσει. Βέβαια οι καθυστερήσεις δεν πρέπει να αποκλείονται καθώς σε πολλές περιπτώσεις λόγω των παζαριών για το χρέος και κάποια από τα προαπαιτούμενα μπαίνουν στη ζυγαριά. Όμως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της Αθήνας καθώς φέρνουν αποκλίσεις από τους στόχους για το ΑΕΠ και το πλεόνασμα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr