Τα 13 στελέχη που κατέθεσαν σχετικό κείμενο στην πρόσφατη Κ. Ε του κόμματος, αποσαφηνίζουν εισαγωγικά ότι αναφέρονται κυρίως στην ανάγκη «μιας συνολικής αριστερής στροφής», και την περιγραφή ενός σχεδίου «που θα επανασυνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα».
Στο πλαίσιο αυτό, έρχονται να υπογραμμίσουν, ότι «οι αυθαίρετες ερμηνείες περί εκλογών, για παράδειγμα, δεν προκύπτουν και εκθέτουν ορισμένους συντάκτες δημοσιογραφικών μέσων, που έσπευσαν με κατηγορηματικό τρόπο και με βαρύγδουπους τίτλους να αναφέρουν ότι οι 53 και άλλοι απαιτούν εκλογές».
Όμως την ίδια ώρα, επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Θα χρειαστεί να δούμε αυτοκριτικά το μοντέλο διακυβέρνησης και το στυλ εξουσίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σε απόσταση από τις εξαγγελίες και την αριστερή μας συνείδηση και κουλτούρα».
Και προσθέτουν στη συνέχεια, ότι «στη νέα φάση θα χρειαστεί επίσης ουσιαστική συζήτηση, σχέδιο, με βάση τις συλλογικές μας αποφάσεις, αξιολόγηση και αναπροσανατολισμός σε πολιτικές και πρόσωπα που θα τις εκφράσουν».
Το αίτημά τους για ανασχηματισμό και μάλιστα ευρείας κλίμακας είναι πρόδηλο αφού μόνον ενδεικτικά αναφέρονται σε κυβερνητικές ανεπάρκειες που αφορούν στα «κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες, τα θεσμικά εμπόδια στη διαδικασία ασύλου, (Γ. Μουζάλας) το σπάσιμο καταλήψεων, (Ν. Τόσκας) οι υποχωρήσεις σε ζητήματα δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, (Στ. Κοντονής) το αναπτυξιακό μοντέλο, (Γ. Σταθάκης) που ενίοτε παίρνει μορφή μεγάλων φαραωνικών έργων, σε αντίθεση με υπαρκτές προσπάθειες μιας διαφορετικού τύπου ήπιας και οικολογικά ισορροπημένης ανάπτυξης κ.α.».
Για να ξαναπιάσει μάλιστα όπως τονίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ το νήμα με την κοινωνία και τα κινήματα, χρειάζεται:
*«Να επιμείνουμε στις συνεδριακές μας δεσμεύσεις για μεγάλες ριζοσπαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις, στα δικαιώματα και τη διεύρυνσή τους, στα ζητήματα της Δικαιοσύνης, στο κράτος και τους θεσμούς του, στην παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υγεία και την παιδεία.
*»Να ασχοληθούμε σοβαρά με όλα τα λαϊκά προβλήματα που χρονίζουν ή αυτά που δημιούργησε η κρίση, όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας, η περιφρούρηση της πρώτης κατοικίας, οι συνθήκες εργασίας, η φροντίδα για τους «αόρατους».
*»Να λύσουμε τα περισσότερα από τα μικρά τοπικά προβλήματα που λιμνάζουν, να επαναφέρουμε την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό, όπως τον πρώτο καιρό, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού αποτρέποντας πρακτικές αποτροπής, πρακτικές που μας πληγώνουν. Να προχωρήσουμε σε τομές που είναι ώριμες στη συνείδηση της κοινωνίας σε ζητήματα όπως αυτά που αφορούν τη σχέση εκκλησίας και κράτους».
Κοινώς, αναδόμηση της κυβέρνησης σχεδόν παντού…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr