Οι εξελίξεις όπως δημοσίως υποστηρίζεται δεν δικαιολογούν στρατηγικού χαρακτήρα αναπροσαρμογές στο αίτημα για επίσπευση των εκλογών.
Όμως αντικειμενικά προκύπτει μια αντίφαση μεταξύ της πίεσης προς την κυβέρνηση να κλείσει τη Συμφωνία με τη θέση ότι η Πειραιώς δεν θα ψηφίσει στη Βουλή τα νέα μέτρα τα οποία ωστόσο, δεσμεύεται ότι αν κληθεί θα τα εφαρμόσει.
Για πολλά στελέχη των «γαλάζιων» όπως ο έμπειρος Νικήτας Κακλαμάνης, είναι πρόδηλο ότι οι εξελίξεις της Μάλτας φέρνουν εγγύτερα τις κάλπες, με βάση και την εκτίμηση του Προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνηση διαθέτει περιορισμένες αντοχές ώστε να μπορέσει να διανύσει αλώβητη το 2017 ή τις παρυφές του επόμενου έτους.
Βεβαίως οι διαπραγματευτικοί χειρισμοί του Μαξίμου είναι κατά γενική ομολογία, οι χειρότεροι δυνατοί και σε αυτό το σημείο εστιάζει μεγάλο μέρος της κριτικής της η αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο αύξησαν δραματικά τον λογαριασμό, αλλά, όπως σχολιάζει ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, «οδήγησαν σε ένα νέο Μνημόνιο με βαριά υπερφορολόγηση όλων των Ελλήνων και νέα περικοπή συντάξεων».
Προσθέτει, δε ότι «Είναι η πρώτη φορά που Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα πέραν του κοινοβουλευτικού της βίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης. Ο κ. Τσίπρας, με την ανικανότητα και τις εμμονές του, φέρνει τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο και υπονομεύει το μέλλον των Ελλήνων για πολλά χρόνια».
Χωρίς αμφιβολία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα, δεν είχαν νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο και αυτό δεν συνιστά δημοσιογραφική κρίση, ούτε μόνο αντιπολιτευτική θέση, αλλά ευθεία διαπίστωση ακόμα και στελεχών του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατατέθηκε μέσω του κειμένου των «13» στη κυριακάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Παρόλα αυτά η διαχείριση της κατάστασης που διαμορφώνεται, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να αφήσει τον «μουντζούρη» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, προκαλεί προβληματισμό. Η (μη) Συμφωνία της Μάλτας που υπαγορεύθηκε από το Βερολίνο, εγκλωβίζει την ηγεσία της ΝΔ σε μια ανεπιθύμητη ατζέντα η οποία υποθηκεύει σημαντικά ζωτικές πλευρές του κυβερνητικού της προγράμματος.
Η γραμμή δεν είναι επ΄ αυτού ακόμα ξεκάθαρη, αν και είναι ενδεικτική η άποψη που εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας ότι η ΝΔ θα επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους και δεν θα κινηθεί μονομερώς για να αλλάξουν όσα συμφωνήθηκαν.
Την ίδια ώρα, εκτιμά πως ο κ. Τσίπρας κινείται με βάση την στρατηγική της «Δεξιάς παρένθεσης» καθότι όπως υποστηρίζει ο σχεδιασμός του Μαξίμου, είναι: «εκλογές το 2018, εφαρμογή των μέτρων που έχει συμφωνήσει από τώρα για το 2019 από κυβέρνηση της ΝΔ, οπότε και θα γίνουν ευρωεκλογές, ενώ το 2020 λόγω της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας θεωρεί ότι θα ξαναρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ».
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr