«Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα. Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις» αναφερόταν στην άτυπη ενημέρωση.
Στο μεταξύ, χαμένο οριστικά θα πρέπει να θεωρείται πλέον και το ορόσημο της 7η Απριλίου με θέματα όπως το ασφαλιστικό, το εργασιακό και η ενέργεια να παραμένουν ανοιχτά, τους θεσμούς χωρίς διάθεση επιστροφής για τον τελικό γύρο και την κυβέρνηση να έχει παραπέμψει για άλλη μια φορά τη λύση σε πολιτικό επίπεδο.
Στο επίσημο πρόγραμμα του άτυπου Eurogroup στη Βαλέτα το θέμα της Ελλάδας αφού έπεσε στην τέταρτη θέση (από την πρώτη που βρισκόταν στο προσωρινό που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες) μιλά για ενημέρωση θεσμών προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης της προόδου των συνομιλιών Αθήνας – θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Ως ανοιχτά θέματα αναφέρει το εργασιακό, τα ενεργειακά και τα πρόσθετα μέτρα (θετικά και αρνητικά) μετά το 2018.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Κομισιόν ζήτησε και μάλιστα σε αυστηρό τόνο να κλείσει το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο η εμπλοκή στο ζήτημα της μείωσης των συντάξεων παραμένει.
Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση που καταγράφεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε σχέση με το ορόσημο της 7ης Απριλίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε, χθες, ότι η πρόοδος, η οποία έχει επιτευχθεί πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο «το συντομότερο δυνατόν». Μάλιστα για να δώσει έμφαση υπενθύμισε ότι «σήμερα έχουμε 3 Απριλίου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλησιάζουμε τη συνεδρίαση του Εurogroup.
Τελειώνει η κλεψύδρα
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή η επίτευξη πλέον ενός πλαισίου συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί ο χρόνος που απομένει είναι λίγος, ενώ οι επικεφαλής βρίσκονται ακόμη στις έδρες τους.
Εδώ που έχουμε φτάσει, οι δανειστές θεωρούν ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να «ξεμπλοκάρει» την κατάσταση στο ανοικτό ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης, που είναι τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018 και ειδικότερα το σκέλος της περικοπής των συντάξεων. Στο θέμα αυτό είχε επιτευχθεί την περασμένη εβδομάδα σημαντική προσέγγιση, που έδινε την εντύπωση σε όλες τις πλευρές πως είχε κλείσει και ότι η κυβέρνηση θα αποδεχόταν το 2019 περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ.
Ομως, η κυβέρνηση επανήλθε και ζητάει να μεταφερθεί το ποσό στο 2020 ή να μοιραστεί σε δύο έτη, δηλαδή 2019 και 2020, κάτι που προσκρούει στην άρνηση των δανειστών, και κυρίως του ΔΝΤ, το οποίο απειλεί ότι αν ανοίξει το ζήτημα αυτό τότε θα πρέπει να ανοίξουν και όλα τα υπόλοιπα, κυρίως τα εργασιακά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προς το παρόν οι δύο πλευρές, επικεφαλής των θεσμών και κυβέρνηση, βρίσκονται σε επικοινωνία, ωστόσο κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, ούτε ο κ. Γιούνκερ, ούτε ο κ. Ντάισελμπλουμ δείχνουν διάθεση για εμπλοκή με στόχο την αναζήτηση λύσης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι είχε προσκαλέσει με επιστολή του τον πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να ενημερώσει σήμερα (4 Απριλίου) την ολομέλεια του σώματος για τη δεύτερη αξιολόγηση και γενικότερα το ελληνικό πρόγραμμα. Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Nτάισελμπλουμ παραπέμπει για αυτήν τη συνάντηση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Επιμένει η Λαγκάρντ για χρέος
Στο μεταξύ η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση της Ουάσιγκτον έβαλε στην ίδια σειρά προτεραιότητας και τις μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό αλλά και την ανάγκη αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους διαφοροποιούμενη από την αντίστοιχη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Δεν ταυτίζομαι με τον κ. Σόιμπλε που λέει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η παραγωγικότητα και όχι το χρέος. Εμείς στο ΔΝΤ πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στις πλάτες της λιγότερο χρέος και υποστηρίζουμε την αναδιάρθρωσή του σε ένα βαθμό ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Και επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι και η παραγωγικότητα να αυξηθεί γι’ αυτό προτείνουμε και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις που δεν θα έχουν προσωρινό αποτέλεσμα, αλλά μεταρρυθμίσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, και αυτό αφορά και τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό. Μόνο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας και θα μπορούσε να απελευθερώσει τις προοπτικές της παραγωγικότητας για να πάει η Ελλάδα μπροστά, για να φύγει από την κρίση» πρόσθεσε.
Αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα
Την ίδια ώρα η άτυπη στάση πληρωμών στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των οφειλών με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες προς ιδιώτες κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στο τέλος του Φεβρουαρίου σε σύγκριση με τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των καθυστερούμενων επιστροφών φόρων αυξήθηκαν κατά 243 εκατ. ευρώ με το σύνολο να φτάνει τα 5,05 δισ. ευρώ έναντι 4,805 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έφτασαν στο τέλος Φεβρουαρίου 3,79 δισ. ευρώ έναντι 3,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο καταγράφοντας αύξηση κατά 196 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία που αύξησαν τον Φεβρουάριο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 2,36 δισ. ευρώ από 2,24 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Τα δημόσια νοσοκομεία αύξησαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα 574 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο από 514 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αύξησαν οριακά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 303 εκατ. ευρώ από 300 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Αντίθετα, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου μείωσαν – επίσης οριακά – τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα 387 εκατ. ευρώ από 397 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 1.256 εκατ. ευρώ από 1.206 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr