Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη μία πρόταση για το επόμενο βήμα της κρίσης, η οποία έχει γνωστοποιηθεί στην Αθήνα.
Στην ουσία η πρόταση υποκρύπτει όμως την πίεση για την δημιουργία υποδομών και διαδικασιών συγκέντρωσης μεταναστευτικών πληθυσμών στην Ελλάδα και την Ιταλία, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης στην υπόλοιπη Ένωση.
Στον πυρήνα του σχεδίου αυτού βρίσκεται η πιεστική παρότρυνση για κοινή δράση και συντονισμό των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας, οι οποίες καλούνται από το Βερολίνο να εκπονήσουν ένα κοινό σχέδιο διαχείρισης της επόμενης φάσης της κρίσης, να το υποβάλουν στα ευρωπαϊκά όργανα και να διεκδικήσουν την περαιτέρω και υπό προϋποθέσεις υποστήριξη.
Δεδομένης της επανενεργοποίησης του κανονισμού του Δουβλίνου, με βάση τον οποίο οι παράτυποι μετανάστες που εντοπίζονται στην Ενωση, επαναπροωθούνται στην χώρα πρώτης εισόδου, η νέα πρόταση διαμορφώνει πιεστικές συνθήκες για τις δύο χώρες και κυρίως για την Ελλάδα, όπου η πρόοδος στα ζητήματα της καταγραφής και της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου εξακολουθεί να καρκινοβατεί, όπως και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών πρωτης υποδοχής.
Η πρόταση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, τεθεί υπόψην του Αλέξη Τσιπρα σε συναντήσεις που είχε προσφάτως με «αγγελιοφόρους» της Ανγκελα Μέρκελ. Παραμένει άγνωστο αν η ελληνική κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί και πάντως οι διαφαινόμενες διαθέσεις του Βερολίνου προμηνύουν την διαμόρφωση νέων συνθηκών (και) ως προς την διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, όχι ευνοϊκές για την χώρα - δεδομένης και της παγιωμένης, γενικής αδράνειας της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το νέο γερμανικό σχέδιο περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες, που στην ουσία θα μετέτρεπαν την Ελλάδα σε ζώνη συγκέντρωσης μεταναστευτικών πληθυσμών και αποτροπής της μετακίνησης προς τις άλλες χώρες της Ενωσης:
- Να μην γίνονται επαναπροωθήσεις σε «χώρες κινδύνου», όπως π.χ. η Λιβύη.
- Να προσφέρονται αξιοπρεπείς συνθήκες εγκατάστασης και διαβίωσης στους μετανάστες και πρόσφυγες, με παραλληλες ταχείες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου
- Ανάπτυξη μεθόδων αποτροπής των πνιγμών στην ΝΑ Μεσόγειο και ελέγχου των θαλασσίων συνόρων
- Διασφάλιση των διαδικασιών διαχωρισμού μεταναστών και προσφύγων (σύμφωνα με τις θέσεις της γερμανικής πλευράς, πρόκειται για θέμα κατά βάση διοικητικό και όχι νομικό).
- Δημιουργία νέας, ειδικής αποστολής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης με εκτελεστική δικαιοδοσία, καθώς και ενός νέου οργάνου, έπειτα από κοινή απόφαση ΕΕ- Τουρκίας, που θα εγγυάται ότι κάθε ένας που επιστρέφει στην Τουρκία θα είναι ασφαλής.
'Αγγελος Κωβαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr