«Θέλω να υπογραμμίσω, οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Τους δημιουργεί άλλωστε η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ.
Πρόσθεσε δε πως «είναι λάθος (σ.σ. οι ανησυχίες) να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφόσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή».
Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι ουδέποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σκέφθηκε να μιλήσει με την Τουρκία για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Πρόσθεσε δε ότι ήταν διατεθειμένος να πάει το θέμα στο δικαστήριο της Χάγης με την υπογραφή συνυποσχετικού, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η Άγκυρα που υπαναχώρησε. «Με άλλα λόγια ο υπαινιγμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει επί θεμάτων που μονομερώς και αυθαίρετα επιχειρεί να προσθέτει διαχρονικά η Τουρκία στην ατζέντα είναι ανακριβής, έωλος και ίσως εκ του πονηρού», σημείωσε.
Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι «κανένα πολιτικό σύστημα, ακόμα και η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν, αν δεν έχει ισχυρή νομιμοποίηση και αξιοπιστία στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και ρίχνουν λάδι στην φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές».
Μίλησε δε για «σοκαριστική αποκάλυψη πρόσφατης έρευνας της κοινής γνώμης, ότι το 50% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι αισθάνονται ‘εκτός των τειχών’ εκτός κοινωνίας δηλαδή, αποκλεισμένοι και απροστάτευτοι. Το ογκούμενο χάσμα μεταξύ λίγων εχόντων και πολλών μη εχόντων είναι βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας και μάλιστα όχι βραδυφλεγής».
Με όλα τα παραπάνω ο Κώστας Καραμανλής δεν έρχεται μεν σε ευθεία ρήξη με το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, εμφανίζεται επιφυλακτικός για τις κινήσεις της κυβέρνησης, που θυμίζουμε ότι θα μπουν σε νέα φάση με την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου.
Ενόψει της συγκεκριμένης επίσκεψης και με αφορμή δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο Αντώνης Σαμαράς είχε θυμίζουμε μιλήσει για "μαγειρέματα" στο Αιγαίο, προκαλώντας την αντίδραση του Μαξίμου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr