Ετσι, οι αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα δεν αφορούν πλέον μόνο την διαπραγμάτευση και το αν θα κλείσει η εκκρεμότητα, αλλά το αν θα αναγκαστεί τελικά να προσφύγει σε εκλογές.
Ο τρόπος με τον οποίο κομματικά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στο εκλογικό ενδεχόμενο, δείχνει ότι η σκέψη είναι υπαρκτή και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αναλόγως διαφόρων εξελίξεων και των αλληλεπιδράσεων κάποιων παραμέτρων, εσωκομματικών και διεθνών.
Στην ουσία, όσο η αξιολόγηση εκκρεμεί, τόσο το βάρος μεταφέρεται στο κομματικό πεδίο και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος το μεσημέρι της Δευτέρας έσπευσε να διαψεύσει ότι έχει κάνει δήλωση για εκλογές, σημειώνοντας όμως ότι έχει αποφύγει κάτι τέτοιο επειδή τις σχετικές αποφάσεις θα λάβουν τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ (στα οποία, σημειωτέον, ο ίδιος έχει μία κάποια επιρροή).
Στο ενδεχόμενο εκλογών αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος είπε ότι ο χρόνος που παρέρχεται δεν είναι κέρδος για την κυβέρνηση και την χώρα.
Με βάση αυτά και καθώς οι επικείμενες συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων δεν προμηνύουν κάποια συγκλονιστική ανατροπή προς το καλύτερο για το ελληνικό ζήτημα, φαίνεται πως από τον Απρίλιο και έπειτα ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ως προς την αξιολόγηση και τις εκλογές.
Είναι προφανές ότι τέτοιες αποφάσεις θα έπρεπε να λαμβάνονται από τον Πρωθυπουργό και μάλλον έτσι θα γίνει, όμως η διάψευση-μήνυμα του Ν. Φίλη ία πρέπει να συνδυαστεί με τις συνεχείς επισημάνσεις Τσακαλώτου: οι αποφάσεις είναι συλλογικές. Και μόνο το ότι τα σχετικά μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου πυκνώνουν, αποτελεί ένδειξη για τις διαθέσεις του κόμματος απέναντι στην συνολική τακτική και στάση του Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν από την Κουμουνδούρου, προγραμματισμένες συνδριάσεις κομματικών οργάνων δεν υπάρχουν ακόμη. Ομως πιέσεις στελεχών ώστε να γίνει κατι τέτοιο έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται.
Αυτό διαμορφώνει αυτομάτως ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η κυβέρνηση θα αποφασίσει και δεν θα μπορεί πλέον να κρύψει τις διαθέσεις της.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων, το χρονοδιάγραμμα αυτό καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις γαλλικές εκλογές (τέλη Απριλίου ο α’ γύρος, αρχές Μαΐου ο β’), δεδομένου ότι οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου απέχουν πολύ και υποκρύπτουν κίνδυνο εγκλωβισμού της χώρας και της κυβέρνησης σε αδιέξοδα χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα διαφυγής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και η πρώτη συνεδρίαση του eurogroup έπειτα από αυτές, θα κρίνουν και το αν θα στηθούν πρόωρες κάλπες στην Ελλάδα, με - για μία ακόμη φορά - εκβιαστικά διλήμματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr