Μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας και με δεδομένη τη δύναμη που κατέγραψε στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης παρουσιάζει έντονη κινητικότητα εντός του κόμματος και φαίνεται να κινεί τα νήματα σε διάφορες διαδικασίες.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει σχέσεις τακτικού συνομιλητή με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Δεν θα μπορούσε κανείς εύκολα να κάνει λόγο για συμμάχους, ωστόσο, υπάρχει κοινός τόπος και ο δίαυλος επικοινωνίας του πρώην υπουργού Παιδείας με τον υπουργό Οικονομικών είναι ανοιχτός.
Τι τους ενώνει
Ουσιαστικά, αυτό που κυρίως τους ενώνει είναι η διαφορετική προσέγγιση που έχουν σε κεντρικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου σε διάφορα ζητήματα, όπως η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ, η επικοινωνιακή διαχείριση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο αδικαιολόγητος ενθουσιασμός, καθώς φυσικά και οι σχέσεις με την Εκκλησία.
Η κοινή παρουσία τους στους 53+ είναι επίσης ένα κοινό σημείο, που δεν πρέπει να παραβλέψουμε και είναι ξεκάθαρο πως και οι δυο τους παίζουν «μπάλα» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας αρκετούς πονοκεφάλους στον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες.
Άλλωστε, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο πως όσο η αξιολόγηση δεν κλείνει διαμορφώνονται τάσεις, που δεν έχουν σε όλες τις περιπτώσεις ταύτιση απόψεων με το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτές οι φωνές δεν κρύβονται. Εκφράζονται, έστω κάπως προσεκτικά, αλλά σίγουρα δεν σιγούν.
Η περίπτωση της αξιολόγησης έχει μεγεθύνει τα προβλήματα και τις διαφωνίες, έχοντας παράλληλα καταστήσει σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος εντός του κόμματος.
Προνομιακοί συνομιλητές, αλλά όχι σε όλα σύμμαχοι
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης έχουν παραδεχθεί και δημόσια πως συνομιλούν σε κάθε ευκαιρία, με τον πρώην υπουργό Παιδείας να ενημερώνεται σε τακτική βάση για το τι ακριβώς συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τοποθετείται σχετικά και στα κεντρικά όργανα του κόμματος, γεγονός που και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχει δημιουργήσει εντάσεις.
Ωστόσο, οι σχέσεις Τσακαλώτου – Φίλη έχουν και σημεία διαφωνιών. Τόσο στο τι πρέπει να αποδεχθεί και τι όχι η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όσο και στο ποια θα πρέπει να είναι η απόφαση σε περίπτωση που το ΔΝΤ τραβήξει κι άλλο το σχοινί.
Για παράδειγμα, ο κ. Φίλης δεν είναι της άποψης πως το αφορολόγητο μπορεί να μειωθεί και να ψηφιστεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η μείωση των συντάξεων.
Επίσης δηλώνει ανοιχτά πως η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει με κάθε τρόπο και κόστος, θέτοντας θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την υπογραφή των νέων μέτρων.
Παράλληλα, αν και λέει πως δεν στηρίζει το σενάριο πρόωρων εκλογών, ουσιαστικά το αφήνει διάπλατα ανοιχτό, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις «θα συζητηθούν στην ώρα τους, στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου με κοινή αγωνία και ευθύνη για την πατρίδα και τους πολίτες θα ληφθούν οι αποφάσεις».
Ο τρίτος της... παρέας
Στο σημείο αυτό μπαίνει στο κάδρο και ο Πάνος Σκουρλέτης, με την πρότασή του για υπερψήφιση των μέτρων της αξιολόγησης με ευρύτατη πλειοψηφία, με την οποία φέρεται να συμφωνεί και ο κ. Φίλης.
Ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίζεται ως το «τρίτο πρόσωπο» στη σχέση Φίλη – Τσακαλώτου και παίζει και αυτός ρόλο – κλειδί στις εξελίξεις.
Η συγκεκριμένη τριπλέτα είναι ξεκάθαρο πως πονοκεφαλιάζει τον Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται να καθορίσει πολλά εντός του ΣΥΡΙΖΑ και στο παρόν, αλλά φυσικά και στο μέλλον, ιδιαίτερα σε περίπτωση που γίνουν εκλογές (όποτε γίνουν) και ο Αλέξης Τσίπρας χάσει τη μάχη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr