Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι δε θα πρέπει να μπει επίτροπος στην εταιρία κάτι όμως που το ζητούν οι δημιουργοί και το ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός.
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Αυτό που προβλέπει η τελική εκδοχή του νομοσχεδίου είναι ότι στην ΑΕΠΙ, όπως και στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΟΣΔ), υπάρχει η Γενική Συνέλευση, η οποία ορίζει Εποπτικό Συμβούλιο, με αυξημένες αρμοδιότητες, να ελέγχει όλες τις πράξεις της εταιρείας και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, το Εποπτικό Συμβούλιο μπορεί να καλέσει τον σύνδικο εξυγιαντή (κατά το πτωχευτικό δίκαιο) και να κλείσει την εταιρεία ώστε αυτή να μην κάνει ό,τι θέλει. Εδώ όμως έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόβλημα ο περίφημος επίτροπος, σε βαθμό που ξεχνιέται ότι και το Εποπτικό Συμβούλιο μπορεί να καλέσει τον σύνδικο εξυγίανσης και να κλείσει την εταιρεία, αν και εφόσον αυτή πρέπει να κλείσει. Μοιάζει σαν κάποιοι να θέλουν εδώ και τώρα να μπει ξαφνικά ένας επίτροπος χωρίς συνάρτηση με το δίκαιο που διέπει τις ανώνυμες εταιρείες, διότι το Σύνταγμα παρέχει κάποια δικαιώματα και στις ανώνυμες εταιρείες. Ενώ με τον τρόπο που το ρυθμίσαμε λύνεται το πραγματικό πρόβλημα χωρίς ακροβασίες συνταγματικές ή νομικές. Με μία λέξη, νομίζω ότι εκεί πάει το πράγμα. Για κάποιους λόγους, που κατά την γνώμη μου είναι ιδιοτελείς, αναπτύσσεται μια ολόκληρη κουβέντα περί επιτρόπου άλλου τύπου απ' αυτόν που ελέγχει το πτωχευτικό δίκαιο.
Την Παρασκευή το βράδυ ο Πρωθυπουργός σημείωνε ότι: «Το Υπουργείο Πολιτισμού ορίζει άμεσα προσωρινό επίτροπο για να ασκήσει τον δέοντα έλεγχο επί της ΑΕΠΙ.Επίσης, καταθέτει άμεσα στη Βουλή τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα, όπου θα ρυθμίζονται όλα τα σχετικά ζητήματα κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για νέες αυθαιρεσίες και αθέμιτες επιλογές. Η υπόθεση αυτή αφορά στην διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και των επικοινωνιακών δικαιωμάτων της κοινωνίας και δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να κάνουμε κάτι λιγότερο από αυτό που πρέπει. Μεγάλη ή μικρή, πρόσφατη ή από μακρού χρόνου υπαρκτή, κάθε κακοδαιμονία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των θεσμών της χώρας, είναι στόχος αυτής της κυβέρνησης να εξαλειφθεί» ανέφερε η ανακοίνωση.
Επίσης στη Βουλή η Λυδία Κονιόρδου είχε πει: «Προβλέπεται ο διορισμός επιτρόπου με υψηλά εχέγγυα ανεξαρτησίας. Προβλέπεται να διοριστεί και για όσο χρόνο χρειάζεται, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρεία και να οικοδομηθεί εκ νέου σε γερές, υγιείς βάσεις. Ο Επίτροπος μπαίνει για να εξασφαλίσει τη συνέχεια των εσόδων των δημιουργών, την απρόσκοπτη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και για την εξυγίανση της εταιρείας και για να μπορέσει να δοθεί μεγαλύτερη αποφασιστική παρουσία των δημιουργών μέσα στην εταιρεία.»
Σημειώνεται ότι το 2015 είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την ενσωμάτωση σχετικής Οδηγίας 2014/26/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 και τη διαμόρφωση νομοσχεδίου για την αλλαγή του Ν. 2121/1993, που μέχρι σήμερα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και το νομικό καθεστώς των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων.
Επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ήταν έτοιμο προς κατάθεση. Ωστόσο δεν πήρε το δρόμο της Βουλής. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες μετά το σάλο λόγω πορίσματος το υπ. Πολιτισμού και η υπουργός Λυδία Κονιόρδου έσπευσε να ανακοινώσει ότι το Ν/Σ ήταν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να λάβει τη σχετική έκθεση και να πάει στη Βουλή.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες το κείμενο που έχει πάει στο ΓΛΚ ήταν σημαντικά αλλαγμένο από αυτό που είχε δοθεί σε δημόσια θέα στη Διαύγεια και είχε πάρει αρκετά θετικά σχόλια. Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, απομείωνε τον εποπτικό ρόλο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και κατ΄επέκταση της Πολιτείας δίνοντας ευχέρεια για «διαχειριστικές» κινήσεις στους φορείς που διαχειρίζονται τα δικαιώματα. Όπως γίνεται αντιληπτό αυτά τα ζητήματα στο φόντο των όσων συμβαίνουν δημιουργήθηκαν εύλογες ανησυχίες στον καλλιτεχνικό κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση η κατάθεση του νομοσχεδίου αλλά και η ενδεχόμενη κατάθεση τροπολογίας για το διορισμό επιτρόπου στην ΑΕΠΙ θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα αλλά και το τι πρεσβεύει ο κάθε βουλευτής αλλά και η εκτελεστική εξουσία.