Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Αυτές οι αλλαγές καταγράφησαν στο διεθνές συνέδριο «2nd International Maritime Security Conference», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Η θάλασσα δεν είναι πλέον ένας ουδέτερος χώρος εμπορίου, αλλά ένας στρατηγικός μοχλός, όπου διασταυρώνονται οι γραμμές εφοδιασμού και οι γραμμές αντιπαράθεσης, υποστήριξε ο πρώην Επίτροπος και νυν βουλευτής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα διαθέτει το στρατηγικό πλεονέκτημα να ελέγχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Υπογράμμισε επίσης τη στρατηγική σημασία των θαλάσσιων και χερσαίων εμπορικών διαδρομών, φέρνοντας ως παράδειγμα τον προτεινόμενο Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC), που συνδέει την Ινδική υποήπειρο με την Ευρώπη μέσω του Κόλπου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Τόνισε ότι δεν αποτελεί απλώς μια υποδομή, αλλά μια νέα έκφραση γεωπολιτικής λογικής, με την Ελλάδα να στέκεται στο τέρμα αυτού του διαδρόμου, όχι ως παρατηρητής, αλλά ως άγκυρα.
Ο πλανήτης βρίσκεται ενόψει ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, που έχει ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές με τον προηγούμενο, ανέφερε ο Αθανάσιος Πλατιάς, ομότιμος Καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ομοιότητες περιλαμβάνουν τον πολιτικό ανταγωνισμό, τον οικονομικό και τεχνολογικό «πόλεμο» καθώς και τις ένοπλες συγκρούσεις. Ωστόσο, εντοπίζονται τρεις βασικές διαφορές:
- Πρώτον, ο πρώτος Ψυχρός Πόλεμος ήταν στατικός και επικεντρωμένος στην Ευρώπη, ενώ ο σημερινός λαμβάνει χώρα στη θάλασσα, με το κέντρο βάρους να έχει μετατοπιστεί στη Νοτιοανατολική Ασία.
- Δεύτερον, οι οικονομίες σήμερα είναι διασυνδεδεμένες, γεγονός που απαιτεί μια διαδικασία αποσύνδεσης.
- Τρίτον, τα σημερινά γεωπολιτικά μπλοκ είναι πιο ρευστά και λιγότερο αυστηρά σε σχέση με το παρελθόν.