Ο κ. Βούτσης στην παρέμβασή του υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει μόνο κρίση προσανατολισμού, δοκιμασίας της αρχιτεκτονικής που γεννάει ανισότητες αντί συγκλίσεων, όπως επίσης και προφανών αδιεξόδων σε πολιτικές που εμφορούνται από ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και οδηγούν σε συρρίκνωση των ευρωπαϊκών κοινωνικών κεκτημένων.
Αντιμετωπίζει μία αυξανόμενη και χρόνια έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμοποιημένων και άτυπων οργάνων και διαδικασιών της.
Από την κρίση αυτή επωφελούνται δυνάμεις της ακροδεξιάς, της εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης, επωφελούνται δυνάμεις που αρνούνται τις ιδρυτικές αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ουσιαστικής σύγκλισης, της ειρήνης και καλλιεργούν ιδέες ξενοφοβίας, ρατσισμού, νέων διαιρέσεων και τειχών ανάμεσα σε λαούς, σε θρησκευτικές δοξασίες και ιδεολογίες.
Οι κίνδυνοι από αυτήν την εξέλιξη απειλούν τη συνοχή, ακόμη και την ύπαρξη, της ΕΕ».
Αναφορικά με τη Λευκή Βίβλο που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο κ. Βούτσης επεσήμανε: «Τα αναφερόμενα στην προτεινόμενη Λευκή Βίβλο είναι γενικόλογα και αντιφατικά, ενώ η Ευρωζώνη χρειάζεται μία μεγάλη σαφήνεια για την ενίσχυση της ενότητας, της στροφής στην ανάπτυξη, την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, τη μείωση των ανισοτήτων, την ισομερή κατανομή πόρων μεταξύ του ισχυρού ευρωπαϊκού κέντρου και των αδύναμων περιφερειών, την ενδυνάμωση της δημοκρατικής λογοδοσίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αντίθετα εκτιμούμε ότι η σημερινή συντηρητική ηγεσία της Κομισιόν, φαίνεται να αποδέχεται ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει τις πολιτικές σύγκλισης και ισομερούς ανάπτυξης των 27 κρατών-μελών και έτσι, επί της ουσίας, προβάλει και προωθεί την ανάγκη για να δημιουργηθεί μία μικρή και συμπαγής ομάδα κρατών-μελών που θα "τρέχει" με εντονότερους ρυθμούς εις βάρος των υπολοίπων.
Μία εξέλιξη που οδηγεί σε Ευρώπη α λα καρτ, που οραματίζονται ακραίοι νεοφιλελεύθεροι συντηρητικοί κύκλοι στην ΕΕ και δεν αφουγκράζεται την αυξανόμενη κοινωνική πίεση για ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της ΕΕ που θα έχουν ως ορίζοντα και αντίστοιχες ριζοσπαστικές αλλαγές στις μέχρι σήμερα συνθήκες».
Για την ανάγκη εξόδου από την κρίση εμπιστοσύνης που βιώνει η Ευρώπη στη σχέση με τους πολίτες της, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε:
«Αυτή η πραγματικότητα είναι που δημιουργεί τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην Ευρώπη μέσα στους λαούς και τα ζωντανά παραδοσιακά και νέα κινήματα, απέναντι, όμως, και σε κάθε παραδοσιακή μορφή πολιτικής και κοινωνικής έκφρασης με μοιραία εξέλιξη τις φυγόκεντρες τάσεις εντός της Ένωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr