Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με δεδομένο ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το 2016 έδειξαν ότι τελικά η ανάπτυξη δεν ήλθε, «τα φίδια έχουν αρχίσει και ζώνουν» την κυβέρνηση καθώς βλέπει ότι το κλίμα αβεβαιότητας κινδυνεύει να εκτροχιάσει το πρόγραμμα. Μάλιστα, τούτου δοθέντος, αρχίζει να ανοίγει και η βεντάλια του «βαρομετρικού χαμηλού» που υπάρχει στις σχέσεις Μαξίμου – Υπ. Οικονομικών. Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν ήξερε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «και πώς θα μπορούσε να τα γνωρίζει αφού η υπηρεσία είναι ανεξάρτητη αρχή και ανακοινώνει τα αποτελέσματα της χωρίς να τα συζητάει».
Ερωτηθείς εν συνεχεία αν «ο υπουργός Οικονομικών δεν τα γνώριζε ούτε αυτός» απάντησε: «Να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικών. Δεν το ξέρω εγώ αυτό». Κάτι που ερμηνεύτηκε ως καρφί για να διαψευστεί βέβαια αργότερα.
Τα ανοικτά θέματα και οι συμφωνίες
Πάντως και μετά τις χθεσινές πολύωρες συζητήσεις, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας ώστε να διασκεδάσει τις ανησυχίες αλλά και να προωθήσει κάποιες λύσεις. Ωστόσο αυτές, δεν αφορούν τα κομβικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης που δεν είναι άλλα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ενεργειακά, τα εργασιακά και τις συντάξεις. Άλλωστε αποτελούν τις καυτές πολιτικές «πατάτες» που θα κρίνουν συνολικά και τις πολιτικές εξελίξεις. Γι' αυτό και πάνε παράλληλα με μια προσπάθεια για την εξεύρεση «γλυκαντικών» ώστε να γίνουν εύπεπτα χωρίς πολιτικές παρενέργειες. Εξ΄ ού και οι καθυστερήσεις.
«Έχουμε ακόμα προβλήματα στα εργασιακά, ειδικά με το ΔΝΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη 1 τα ξημερώματα κι αφού είχαν προηγηθεί πολύωρες διαβουλεύσεις με αντικείμενο τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις, χωρίς να υπάρχει κατάληξη. Οι διαπραγματεύσεις πάντως συνεχίζονται και την Πέμπτη καθώς οι θεσμοί μένουν μέχρι νεωτέρας, κάτι που ερμηνεύεται ως σημάδι διάθεσης προώθησης συμφωνίας.
«Συνεχίστηκε η πρόοδος, κλείνουμε θέματα», ανέφερε το ίδιο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στα «θετικά» μέτρα, μέτωπο στο οποίο όμως υπάρχουν μια-δυο διαφορές «αναφορικά με το πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος».
Εκεί υπάρχει άλλη μια διαφωνία με έντονο πολιτικό περιεχόμενο καθώς η ελληνική πλευρά ζητά δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ και των συντελεστών ΦΠΑ σε ενέργεια και είδη διατροφής, αλλά το ΔΝΤ και οι θεσμοί επιδιώκουν μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων. Πάντως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό καταγράφηκε πρόοδος.
«Καίνε» οι συντάξεις
Ταυτόχρονα, χωρίς αποτέλεσμα κινείται η συζήτηση για τις συντάξεις από όπου θα πρέπει να εξοικονομηθούν 1,8 δισεκ. ευρώ. Η Αθήνα θέλει τις περικοπές να πάνε πίσω χρονικά ή έστω να γίνουν σταδιακά ενώ το ΔΝΤ προτάσσει την άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αλλά και την προώθηση των τομών στο ασφαλιστικό το γρηγορότερο. Σε κάθε περίπτωση, ανοικτό είναι το αν θα γίνουν οι μειώσεις οριζόντια ή από ένα ποσό και πάνω κάτι που αν ισχύσει, θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις μεγαλύτερες συντάξεις.
Το αφορολόγητο, αν και φαίνεται να είναι στα σημεία που η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, παραμένει ανοικτό στις συζητήσεις. Κι από εκεί η εξοικονόμηση θα πρέπει να είναι στα 1,8 δισεκ. ευρώ κάτι που ανοίγει σενάρια δραστικής μείωσης με αλλαγή του πρώτου συντελεστή φορολογίας (πιθανή μείωσή του συντελεστή 22% αν πάει στα 5.000 ευρώ) ή μικρότερης μείωσης εφόσον διατηρηθεί ο υφιστάμενος συντελεστής.
Γιώργος Αλεξάκης