Αναλυτικότερα, αναφερόμενος σε μια απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαικής Ένωσης, η οποία χαρακτηρίζει το Eurogroup ως "άτυπο όργανο" και επισημαίνει ότι ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποφανθεί δεσμευτικά για τις αποφάσεις του, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για «πλήγμα στο κράτος δικαίου», δεδομένου ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν οι πράξεις ενός οργάνου με τόσο μεγάλη σημασία για την τύχη των κρατών.
Ως άλλα δείγματα ατελειών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για μη επαρκή αξιοποίηση των διατάξεων του δικαίου ως προς τη δημιουργία του ESM, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Επίσης κατήγγειλε τη μη επαρκή εφαρμογή των περί Αλληλεγγύης κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου, ιδίως σε ό,τι αφορά στην από κοινού αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Παράλληλα προειδοποίησε ότι αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν επιτευχθεί η συνακόλουθη στασιμότητα θα οδηγήσει νομοτελειακώς στον κίνδυνο διάλυσης της ευρωπαϊκής ένωσης.
Όπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος, η επιβίωση και η εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης εξαρτώνται όχι μόνον από την οικονομική και τη νομισματική πρόοδο, αλλά πρωτίστως από την αντοχή των θεσμών του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος οι οποίοι, από την φύση τους, είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν πέρα από την σταθερότητα και την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσον ως στόχο όσο και ως διαδικασία.
Και συνέχισε: Εξ αυτού συνάγεται ότι προκειμένου να καταστεί εφικτή η ευρωπαϊκή ενοποίηση –άρα και η συνακόλουθη, εκ φύσεως, νομισματική και οικονομική ενοποίηση- πρέπει να παραμείνουν όρθιες οι θεμελιώδεις θεσμικές αντηρίδες, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η προοπτική δημιουργίας μιας ενωμένης Ευρώπης υπό όρους –όπως ήδη σημειώθηκε- Ομοσπονδίας και Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.
"Το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, σύμφωνα με αυτό τούτο το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο –στη βάση της ΣυνθΕΕ και της ΣΛΕΕ- αποτελεί την αναντικατάστατη θεσμική βάση, πάνω στην οποία στηρίζεται το όλο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και από τον σεβασμό της οποίας εξαρτάται η τελική του ενοποίηση", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Όπως σημείωσε, το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου προϋποθέτει, προκειμένου να επιτελέσει την ως άνω αποστολή του, αφενός την θεσμοθέτηση των αναγκαίων κανόνων δικαίου για την οργάνωση και λειτουργία των κάθε είδους οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.
Και, αφετέρου, συνέχισε, την πρόβλεψη και την αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων –πρωτίστως με παρέμβαση των οικείων δικαιοδοτικών οργάνων- σε περίπτωση παραβίασης των προαναφερόμενων κανόνων δικαίου.
"Κάθε είδους κενά, αναφορικά με τον σεβασμό των κατά τα ανωτέρω θεμελιωδών συνιστωσών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, πλήττουν ευθέως την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση" πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr