Ο Αλέξης Τσίπρας αξιολογεί τις επιλογές του, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας να βρίσκονται σε εξέλιξη και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα, εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων που έπονται στην Ευρώπη, σημειώνει η WSJ. Το δημοσίευμα, άλλωστε, αναφέρεται στις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ - που ζητά περισσότερη λιτότητα - και της Γερμανίας - που αρνείται να συζητήσει σημαντική ελάφρυνση του χρέους - την ώρα που το Ταμείο δεν έχει βάλει την υπογραφή του στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και που όμως η (καθοδηγούμενη από τη Γερμανία) Ευρωζώνη θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τρεις επιλογές που σύμφωνα με τη WSJ, είναι οι εξής:
Σημαντικοί συμβιβασμοί
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, ο κ. Τσίπρας αποδέχεται σύντομα τα σκληρά μέτρα που αξιώνει το ΔΝΤ, προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα, μία επιλογή που δεν θα άφηνε περιθώριο ελιγμών στη Γερμανία, όσον αφορά στις συζητήσεις για το χρέος. Θα διαμορφωνόταν μία περισσότερο λεπτομερής περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για μετά το 2018, ανοίγοντας τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η αβεβαιότητα θα υποχωρούσε και η οικονομία θα είχε την ευκαιρία να αποκτήσει δυναμική, κάτι που θα αντιστάθμιζε εν μέρει τη χαμένη δημοτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει σοβαρά αυτήν την επιλογή, με τη διαπραγματευτική του ομάδα να εργάζεται σε μία φόρμουλα συμβιβασμών που θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Μια άμεση λύση θα συνέφερε τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη, καθώς πλησιάζουν κρίσιμες εκλογές, όπως παρατηρεί η WSJ. Η Ευρώπη δεν θέλει αναβίωση του Grexit και η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να μείνει απομονωμένη.
Πάντως, αυτή η εναλλακτική ενέχει ένα ρίσκο για τον κ. Τσίπρα, καθώς θα καλούνταν να πείσει την "κουρασμένη" κοινοβουλευτική ομάδα να ακολουθήσει. Παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να εργαστούν αρμονικά και να επιτύχουν σημαντική πρόοδο μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, κάτι που μετά βίας έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα.
Αντίσταση και καθυστέρηση
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να αρνηθεί να ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών, ζητώντας ηπιότερες πολιτικές, με τη βοήθεια της Κομισιόν. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι και το καλοκαίρι, οπότε και λήγουν οι προθεσμίες πληρωμής του χρέους.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής, οι μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα έχουν επιτευχθεί μόνο όταν η χώρα βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Έτσι και τώρα, η Ελλάδα θα έμενε με αυτήν μόνο την επιλογή. Αυτήν τη φορά, μάλιστα, τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα, καθώς με την Ευρώπη σε ρυθμό εκλογών, το ενδιαφέρον για συμβιβασμούς θα είχε εξανεμιστεί.
Άλλωστε, η ευρωπαϊκή ηγεσία μπορεί να είναι διαφορετική μετά από τις ολλανδικές και γερμανικές εκλογές.
Εκλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να κηρύξει εκλογές, οι οποίες όμως θα οδηγούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αντιπολίτευσης, για αυτό και αποτελεί τη λιγότερο δημοφιλή επιλογή για την κυβέρνηση, στην παρούσα φάση. Μία νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία θα είχε ενώπιον της τις ίδιες επιλογές και θα καλούνταν επίσης να προβεί στον επίπονο συμβιβασμό άμεσα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr