Πρώτη δοκιμή ενδεχόμενων συμβιβασμών αναμένεται να γίνει σήμερα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε εν όψει EWG τα χαρτιά του και κατά την πάγια τακτική του πριν από κρίσιμες συναντήσεις έσπευσε να «κόψει» τον αέρα στην Αθήνα που βάζει στο τραπέζι ως «πακέτο» την προληπτική νομοθέτηση μέτρων όπως ζητεί το ΔΝΤ με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Από την άλλη, η κυβέρνηση ζητεί μια «κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία» κατά τα λεγόμενα του Δ. Τζανακόπουλου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή οδηγεί σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πάντως είναι εμφανές ότι μπροστά στον «τοίχο» που έχει μπροστά της στο Βερολίνο η Ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να προβεί σε υποχωρήσεις εν όψει του επόμενου διημέρου και πριν τη Σύνοδο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο όπου θα «τσεκαριστεί» η πολιτική αντοχή του κόμματος στην υποχώρηση και στην θέσπιση νέων μέτρων.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα υπάρξει μια συνάντηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία κύκλων της Επιτροπής αλλά και του ενεργού εσχάτως Γ. Ντάισελμπλουμ. Πάντως η Αθήνα ήδη από σήμερα, στο EWG θα δώσει το στίγμα για τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει η Αθήνα τα οποία συζητήθηκαν σε διευρυμένη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου που πραγματοποιήθηκε χθες στο μέγαρο Μαξίμου παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα μείωση στο αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 7.200 ευρώ ( από 8.6363 σήμερα), η περικοπή δαπανών με κόφτη σε συντάξεις, αφορολόγητο, φοροαπαλλαγές, που θα μπαίνει σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο του πλεονάσματος είναι στην ατζέντα που προτείνει η Αθήνα. Βέβαια ζητεί κι «αντίστροφο» κόφτη, με τον οποίο η κυβέρνηση θα μπορεί μέσω της υπεραπόδοσης των εσόδων να μειώνει φόρους και να δίνει βοηθήματα σε χαμηλόμισθους, άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχου.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα περιλαμβάνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής που θα εκτείνεται ώς το 2021, δηλαδή για την τετραετία 2018 - 2021), αυτοί μάλλον θα παραμείνουν ασφυκτικοί. Η ελληνική πλευρά προτείνει εναλλακτικά, αντί 3,5% του ΑΕΠ για 3 έτη που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα, 3% του ΑΕΠ για 5 έτη, έως το 2023 δηλαδή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr