Δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η συνεδρίαση θα κρίνει το ζήτημα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό Πρόγραμμα- η αλλοπρόσαλλη Διοίκηση Τραμπ, άλλωστε, μόλις αρχίζει…- ωστόσο θα αποκαλύψει τις διαθέσεις που επικρατούν στα ρετιρέ του «ευαγούς» Ιδρύματος…
Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας έχει λειάνει αισθητά τις άκρες της ρητορικής του και από εκεί που διακήρυττε ότι δεν πρόκειται να λάβει «ούτε ένα ευρώ παραπάνω μέτρα», αναδιπλώνεται σήμερα στη θέση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει «χωρίς εκπτώσεις σε θέματα αρχών».
Όλα δείχνουν ότι προλειαίνει το έδαφος για μια ακόμα αναγκαστική υποχώρηση, με δεδομένο (αν και ποτέ δεν μπορεί κανείς να ξέρει…) ότι δεν επιθυμεί εκλογές- τις οποίες δηλώνει ότι θεωρεί καταστροφικές- και ότι ο Β. Σόϊμπλε γνωρίζοντας τις ισχνές αντοχές της χώρας, διαμηνύει απειλητικά ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον περιμένει μέχρι τον Ιούνιο.
Αν πιστέψουμε τα κυβερνητικά στελέχη, το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση, προβλέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου ο Μ. Ντράγκι να θυμηθεί και τις ελληνικές Τράπεζες όταν συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται ήδη πολύ πιθανό το Μαξίμου να υποχωρήσει στο ζήτημα του αφορολόγητου, ώστε να διασώσει κάποια εύσχημα προσχήματα στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Όμως στο σημείο που βρισκόμαστε και με την πίεση των δανειστών να έχει υπερβεί κάθε όριο, οι αντοχές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεθεί σε δεινή δοκιμασία.
Με αυξανόμενη δυσφορία, αλλά, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προχωρήσει σε κάποια θεαματική κίνηση, η ομάδα των «53+» παρακολουθεί τις εξελίξεις, προτείνοντας την εκλογική διέξοδο αν η κυβέρνηση στην οποία «χρεώνει» έλλειψη συνεκτικού διεκδικητικού πλαισίου, υποχρεωθεί σε επαχθείς αποδοχές, χωρίς να εξασφαλίσει ουσιαστικά ανταλλάγματα για το χρέος.
Ο θυμός του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου δεν προέκυψε τυχαία. Αυτό που μένει προς διευκρίνιση είναι αν αφορά σε τρέχοντες χειρισμούς και μπορεί να ξεπεραστεί, ή τοκίζεται στο πολιτικό χρηματιστήριο για το μέλλον, ενόψει αλλαγών στην εσωκομματική τοπογραφία.
Επιστρέφοντας στην εισαγωγή, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Έκθεση του ΔΝΤ που διοχετεύθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και προτείνεται:
- Μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολη καταβολής τόκων έως το 2040
- Επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και
- Μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM για 30 χρόνια, χαμηλότερα του 1,5%.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr