Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Βουλή έκανε λόγο για «ξαναζεσταμένο» ξεκαθαρίζοντας πως στο Μαξίμου δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Με αυτή την άποψη συντάσσονται κι άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Γιώργος Σταθάκης, ο Νίκος Βούτσης. ο Δημήτρης Σεβαστάκης και άλλοι. Αυτή είναι δηλαδή η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, που πάντως δεν έδειξε μεγάλο ζήλο να κλείσει το θέμα ή να «μαλώσει» όσους το επαναφέρουν στο προσκήνιο.
Από την άλλη μεριά, το «ταμπού» στη συζήτηση για τη δραχμή δεν αποδέχονται, εκτός του Νίκου Ξυδάκη κι άλλα στελέχη, όπως ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Χρήστος Σπίρτζης και η Σία Αναγνωστοπούλου, που θεωρούν πως στην παρούσα φάση πρέπει να συζητιούνται όλα τα πιθανά σενάρια.
Βέβαια, υπάρχει και το πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο δεν υπήρξε καμία συζήτηση περί δραχμής, καθώς μετά τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του αποφάσισαν να βαδίσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο, χωρίς παρεκκλίσεις. Μέχρι πριν από λίγο καιρό κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητούσε το ενδεχόμενο του Grexit.
Συνεπώς, το ερώτημα εύλογα προκύπτει. Η επαναφορά της συζήτησης περί δραχμής σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία οφείλεται στις… ανησυχίες ορισμένων στελεχών του κόμματος ή αποτελεί ένα τέχνασμα που έχει στόχο να δημιουργήσει κλίμα φόβου ενόψει ενός ακόμη συμβιβασμού, στον οποίο πιθανότατα να αναγκαστεί να προχωρήσει η κυβέρνηση;
Άλλωστε, στο παρελθόν έχουμε ξαναζήσει ανάλογες «πρακτικές».
Οι κυβερνήσεις βγάζουν μπροστά το «χειρότερο» σενάριο, ώστε ο συμβιβασμός με νέα μέτρα να περάσει στην κοινή γνώμη ως η καλύτερη δυνατή λύση μπροστά στην καταστροφή που διαφορετικά θα ερχόταν…
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr