Η ουσία του προβληματισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης περιγράφεται αυτήν την περίοδο ως εξής: είναι υπαρκτή η διχογνωμία ως προς το αν πρέπει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί άμεσα, έστω και με έναν ακόμη «επώδυνο αλλά έντιμο συμβιβασμό» ή αν θα πρέπει να παραταθεί η διαπραγμάτευση, μέχρις ότου διαμορφωθεί το πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη μετά και τις γαλλικές εκλογές, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να επανακαθορίσει την στάση της.
Το πρώτο το θέλει ο Τσακαλώτος, το δεύτερο φαίνεται να το επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου και η ομάδα Τσίπρα, στην οποία κεντρικό και καθοριστικό ρόλο έχει ο Νίκος Βούτσης.
Η διάρκεια της διαπραγμάτευσης έχει για τον Τσακαλώτο ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους: πρώτον, έχει μία συναίσθηση της πραγματικότητας και ξέρει ότι αν χαθεί το τρένο της αξιολόγησης, οι πιθανότητες ευνοϊκών εξελίξεων είναι ελάχιστες.
Δεύτερον, αν υπάρξει καθυστέρηση ανάλογη με εκείνη του καλοκαιριού του 2015, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι μία συζήτηση για ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χρεωθεί, πόσο μάλλον να υπογράψει.
Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει όμως και εξεταστούν και οι εσωκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και μερικούς μήνες έχουν ξεχαστεί.
Ως γνωστόν, ο Τσακαλώτος είναι ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των 53+. Με αυτήν την ιδιότητα έχει ακολουθήσει μία ιδιότυπη τακτική τον τελευταίο ενάμιση χρόνο: πηγαίνει στην Ευρώπη, διαπραγματεύεται, επιστρέφει στην Ελλάδα, υπογράφει και ψηφίζει τα πάντα, όμως οι 53+ είναι αυτοί που είτε επικρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης είτε εμφανίζονται ως η «αριστερή ψυχή» του ΣΥΡΙΖΑ. Μία τακτική που έναν και μόνο στόχο έχει: την διαμόρφωση ενός πόλου εσωκομματικής επιρροής και ισχύος.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, κυρίως όμως ο Νίκος Βούτσης, γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Με την δημοσκοπική κατάρρευση να ακολουθεί πλέον ιλιγγιώδη πορεία, επιχειρούν με κάθε τρόπο να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον το οποίο θα αποτρέψει την αμφισβήτηση της ηγεσίας του κόμματος σε περίπτωση μίας εκλογικής ήττας.
Υπό αυτήν την έννοια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι μόνο ο υπουργός Οικονομικών που επιθυμεί μία «νέα συνθηκολόγηση».
Είναι κυρίως ένας εσωκομματικός παράγοντας, ο οποίος σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη, ασκεί επιρροή και μπορεί να κινήσει τα νήματα της αμφισβήτησης της ηγετικής ομάδας, όταν έλθει η ώρα.
Αυτός είναι - κατά τα όσα μεταδίδουν όσοι γνωρίζουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ – ο λόγος της έντασης μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ένταση αυτή μπορεί να πάρει άλλη τροπή και μορφή, όσο η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης παραμένει, είτε οι εκλογές φανούν στον ορίζοντα είτε παραμείνουν ένα σενάριο προς επαλήθευση.
Άγγελος Κωβαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr