«Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχώρηση σε θέματα αρχών» τόνισε, διευκρινίζοντας πως «αυτά που ζητάει το ΔΝΤ είναι εκτός οικονομικής και συνταγματικής λογικής». Με τους θεσμούς να στέλνουν μηνύματα για «εδώ και τώρα» ψήφιση μέτρων για μετά το 2018 η ρητή επίκληση αρχών αλλά όχι της ρήσης ότι «δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα για μετά το 2018» παραπέμπει στην προσπάθεια για διαμόρφωση ενός συμβιβασμού.
Ήδη το «πήγαινε – έλα» σημειωμάτων και η ανταλλαγή ιδεών είναι συνεχή μεταξύ Αθήνας και θεσμών, καθώς ο στόχος είναι να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό και να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών. Μόνο που οι τελευταίοι θέλουν καταγεγραμμένες τις υποχωρήσεις της Ελληνικής πλευράς για να επιστρέψουν. Κάτι που η Αθήνα επιδιώκει να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ….ασάφεια.
Αναζήτηση στήριξης σε Μέρκελ - SPD
Στο φόντο αυτό το τηλεφώνημα χτες του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν το πρώτο βήμα για μια προσπάθεια να βρεθεί πολιτική φόρμουλα για την επιστροφή τους. Ουσιαστικά η Αθήνα επιδιώκει μια πολιτική λύση, που ενδεχομένως να αναζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα. Επίσης ο πρωθυπουργός, στο φόντο και των προεκλογικών εξελίξεων στη Γαλλία, προγραμματίζει σειρά επαφών ή επικοινωνιών τις επόμενες ημέρες με κύριο στόχο να «απομονωθεί» ο Βόλφαγκ Σόιμπλε που επαναφέρει για λόγους εσωτερικούς το σχέδιο για grexit με στόχο την επιβολή της γερμανικής ευρωπαϊκής ατζέντας σε Γαλλία και Ιταλία. Στην .προσπάθειά αυτή του Μαξίμου εκτιμάται ότι θετικό ρόλο μπορεί να παίξει το SPD και όσα το κόμμα αυτό αναφέρει εναντίον του Σόιμπλε στην προεκλογική εκστρατεία που ήδη ξεκίνησε.
Έτσι εν όψει της Μάλτας αλλά και των εξελίξεων σε ελληνοτουρκικά, ευρωαμερικανικές σχέσεις κτλ η Αθήνα προσπαθεί να αναδείξει το ρόλο της ως σταθεροποιητικής δύναμης στην περιοχή και βασικού πυλώνα ευρωπαϊκής πολιτικής στην περιοχή.
Οικονομικά αντίδωρα
Σε κάθε περίπτωση τα πολιτικά συμφραζόμενα αυτά θα πρέπει όμως να συνδυαστούν με απτές δεσμεύσεις που θα κατευνάζουν όλα τα μέρη. Το ΔΝΤ και οι θιασώτες της λιτότητας στην Αν. Ευρώπη ζητούν αφορολόγητο και δημοσιονομικές δεσμεύσεις ενώ το Βερολίνο επιθυμεί οικονομικά ανταλλάγματα ώστε να κατοχυρώσει κέρδη για το επιχειρηματικό και οικονομικό του κατεστημένο, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια.
Έτσι, όπως εδώ και μέρες καταγράφει το Reporter.gr, gia να ξεκλειδώσει η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα «κλειδιά». Το ένα αφορά το αφορολόγητο που οι Θεσμοί θέλουν να ισοσταθμιστεί με το όριο φτώχειας δηλαδή κοντά στα 6.000 ευρώ περίπου. Με τους υπολογισμούς των ξένων τεχνοκρατών, για κάθε 300 ευρώ «κούρεμα» στην έκπτωση φόρου ο Κρατικός Προϋπολογισμός κερδίζει περίπου 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο αφορά το σχέδιο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας με επαναφορά σχεδίου για μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (που είναι άμεσου ενδιαφέροντος για τη Γερμανία). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reporter,gr πηγή με γνώση της διαπραγμάτευσης «αν ικανοποιηθούν οι Γερμανοί με τη ΔΕΗ, κλείνουν όλα. Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε όταν τελικά ενδώσαμε στο υπερταμείο».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr