Ο υδράργυρος ανέβηκε κατακόρυφα, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα στο Bloomberg ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το1/3 των προαπαιτούμενων μέτρων παρατήρησε δηκτικά ότι ο πρωθυπουργός και ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζουν αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή του Προγράμματος.
Όταν ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει «επί προσωπικού», ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, με τον οποίον οι σχέσεις βρίσκονται μάλλον σε πολικές θερμοκρασίες, αρνήθηκε προκαλώντας την έκρηξή του.
Η ΝΔ είναι αλήθεια, έσπευσε να αξιοποιήσει πολιτικά την εικόνα δυσαρμονίας, κάνοντας λόγο για «κυβερνητικό χάσμα».
Πηγές της Πειραιώς μάλιστα, με πρώτον τον εκπρόσωπο τύπου Β. Κικίλια, υποστήριζαν ότι «υπάρχει διάσταση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτου» και σημείωναν ότι στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να πάρει το λόγο, αποδίδοντας την ενόχλησή του, στο γεγονός ότι «τον άφησε ακάλυπτο» ο πρωθυπουργός.
Στελέχη εξάλλου της ΝΔ, όπως ο αντιπρόεδρος Α. Γεωργιάδης προέβλεπαν ότι το επιτελείο του Μαξίμου σκοπεύει «να φορτώσει» την στασιμότητα της διαπραγμάτευσης και την έλευση νέων μέτρων στον υπουργό και στη συνέχεια να τον αποπέμψει σαν αποδιοπομπαίο τράγο.
Κυβερνητικοί κύκλοι την ίδια ώρα στους διαδρόμους της Βουλής, διέψευδαν τις παραπάνω εκτιμήσεις υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών είναι άριστες. Εξηγούσαν δε πως ο κ. Τσακαλώτος –ο οποίος πάντως έχει υπερβεί πολλές από τις προσωπικές «κόκκινες γραμμές» του ενώ ταυτόχρονα δέχεται την πίεση των εσωκομματικών του συνοδοιπόρων να μην υπογράψει νέα μέτρα- δεν πήρε τελικά το λόγο στη Βουλή γιατί καλύφθηκε από τις αναφορές του κ. Τσίπρα.
Το γεγονός φυσικά έλαβε υπολογίσιμες διαστάσεις, ώστε αργότερα υποχρέωσε κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να επιχειρήσουν ανασκευή των εντυπώσεων. Στελέχη με γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων, απέδιδαν τον ισχυρισμό ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το 1/3 του Προγράμματος «είτε σε κακή προαίρεση, είτε σε άγνοια της αρχιτεκτονικής του Προγράμματος».
Επισήμαιναν δε ειδικότερα, ότι:
- Το 1/3 των θεμάτων της αξιολόγησης έχει ήδη υλοποιηθεί
- Το 1/3 έχει κλείσει και δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί
- Το υπόλοιπο 1/3 έχει εξασφαλίσει συμφωνία για το 95% και απομένουν ζητήματα που αφορούν στα ενεργειακά, στα εργασιακά και σε ένα "μικρό δημοσιονομικό" για το 2018.
Στην άτυπη ενημέρωση που μετέφεραν, σημείωναν ακόμα τα εξής:
- Αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος, τόσο ο Γ. Ντάϊσελμπλουμ, όσο και το ΔΝΤ θεωρούν "φυσιολογικές" τις καθυστερήσεις, έως το κλείσιμο της β' αξιολόγησης.
- Η αρχιτεκτονική του προγράμματος, αφορά στην καταρχήν συμφωνία επί του συνόλου (Staff Level Agreement) των προαπαιτουμένων (prior actions), τα οποία στην συνέχεια υλοποιούνται και ακολουθεί αναφορά (report) προς το Eurogroup το οποίο κλείνει και τυπικά την αξιολόγηση
- Επιπλέον, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ αφορούν την περίοδο μετά το 2018 και είναι εκτός πεδίου του υπάρχοντος προγράμματος.
- Στο περιθώριο συζήτησης που γίνεται στη Βουλή και τις εκτιμήσεις που διατύπωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ότι "απόψε επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης", οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύδονται κατηγορηματικά.
Γ.Χ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr