Το ανώτατο δικαστήριο αποδέχθηκε την άποψη των συνηγόρων των Οκτώ, σύμφωνα με την οποία στην γειτονική χώρα δεν υπάρχει διασφάλιση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διεξαγωγής μίας δίκης και της ίδιας της προστασίας της ζωής των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης και δεδομένων των δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα έναντι του Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα και η κυβέρνησή της βρίσκονται αντιμέτωπες με πιθανές περιπλοκές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις οποίες η Αγκυρα πρόκειται να επανεξετάσει – σύμφωνα με πληροφορίες – υπό διαφορετικό πλέον πρίσμα. Οι πιθανές εστίες περιπλοκής εντοπίζονται σε πολλά πεδία: Κυπριακό, προσφυγικές ροές και τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, «γκρίζες ζώνες», κ.ά.
Ο κ. Τσίπρας είχε – κατά δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόλις ώρες έπειτα από την διαφυγή των «οκτώ» στην Ελλάδα στις 16 Ιουλίου – δεσμευθεί ότι θα παρέδιδε τους αξιωματικούς, φερόμενους πραξικοπηματίες και κατηγορούμενους ως προδότες στην Τουρκία.
Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε διέψευσε αυτήν την αναφορά του Ερντογάν και δύο μήνες αργότερα κατά την συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, είχε δηλώσει ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα».
Επειτα από την άρνηση του Αρείου Πάγου να αποδεχθεί το τουρκικό αίτημα έκδοσης, ο δικηγόρος της τουρκικής κυβέρνησης Ζεκί Αριτούρκ στράφηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για αθέτηση της υπόσχεσής του. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν τήρησε την υπόσχεσή του παρά την αρχική του δήλωση ότι “θα τους παραδώσουμε αμέσως”. Αναμένουμε να δούμε εάν ο έλληνας πρωθυπουργός θα τηρήσει την υπόσχεσή του».
Επειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενώ επί μήνες αιωρούνταν φημολογία περί άσκησης πιέσεων προς την Δικαιοσύνη, στο σκεπτικό της τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου αναφερόταν μεταξύ άλλων: «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Άγγελος Κωβαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr