«Η αναγκαστική επιτροπεία της χώρας μπλοκάρει πολλές κινήσεις, συχνά αναγκαίες και αυτονόητες. Εν τούτοις υπάρχει περιθώριο χρηστής και μεταρρυθμιστικής διακυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης και επισημαίνει πως έναντι του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που οδηγεί τις κοινωνίες σε αδιέξοδο, μια αριστερή κυβέρνηση έχει στον πυρήνα τής μέριμνάς της το κράτος πρόνοιας και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Στο δεδομένο πλαίσιο επιτροπείας και υπό τον δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη, ο κ. Ξυδάκης προτάσσει την εφαρμογή ενός μετριοπαθούς κεϋνσιανισμού και μιας ήπιας σοσιαλδημοκρατίας, σημειώνοντας ότι είναι σχεδόν το μόνο εφικτό, για να μην γκρεμίσεις την κοινωνία, και για να κρατήσεις δυνάμεις και χρόνο για την ανόρθωση.
Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να αποτελέσει καμπή στην πορεία της ελληνικής κρίσης, ανατρέποντας το αρνητικό κλίμα της τελευταίας επταετίας. Το κλειδί, το μετρήσιμο μέγεθος θα είναι οι επενδύσεις, υποστηρίζει.
Εστιάζοντας περαιτέρω στα τεχνικά σημεία της αξιολόγησης, τόνισε πως έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει στο ακέραιο το πρόγραμμα και παραμένει η πολιτική απόφαση που αφορά κυρίως το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων, κομβικό σημείο το οποίο ταλαιπωρεί το πρόγραμμα από χρόνια.
Αναφερόμενος στα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξυδάκης ξεχωρίζει «τη σοβαρή τεχνοκρατική δουλειά» που έχει γίνει στη διαπραγμάτευση, τη «μεγάλη πρόοδο» στον τομέα της Υγείας, με ορόσημο τη δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους και τα «καλά αποτελέσματα» στον τομέα της Παιδείας ως προϊόν πραγματισμού, χρηστής διοίκησης και σχεδιασμού.
Στη συνέχεια κάνει ειδική αναφορά στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας, εκτιμώντας ότι είναι σε καλύτερη θέση απ' ό,τι ένα και δύο χρόνια πριν. «Η χώρα μας απέκτησε φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη, που ήδη φαίνονται χρήσιμοι. Ανατράπηκαν εν πολλοίς τα δυσφημιστικά στερεότυπα εις βάρος του ελληνικού λαού, που καλλιέργησαν αντιδραστικοί κύκλοι εντός της ΕΕ και ευρωπαϊκά media», προσέθεσε και σημείωσε πως «διπλωματικό κεφάλαιο κερδήθηκε επίσης από τη θαυμαστή αντίδραση του ελληνικού λαού απέναντι στο προσφυγικό κύμα».
Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό εκτιμά ότι μια εσπευσμένη λύση έχει υψηλό ρίσκο, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή τονίζει ότι καθήκον της δημοκρατικής αριστεράς είναι να κρατήσει την εθνική κυριαρχία, αλλά επίσης να προβάλει ως αποφασιστικός εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, με σχεδιασμό, με συνέπεια και προσεκτικά βήματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr