Μόνο την Παρασκευή (χθες) το Λιμενικό Σώμα, μετά από μια περίοδο σχετικής νηνεμίας, κατέγραψε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταναστών, κυρίως Αφρικανικής και Πακιστανικής καταγωγής, οι οποίοι πέρασαν με άνεση τα θαλάσσια σύνορα από τις τουρκικές ακτές και σκορπίστηκαν σε Λέσβο, Χίο και Κάλυμνο.
Με αυξανόμενη ανησυχία, η Αθήνα συλλέγει πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανασύσταση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων διακίνησης στα απέναντι παράλια, ιδίως από την στιγμή που φέρεται να άνοιξε ένας κλειστός μέχρι πρότινος καταυλισμός στην βορειοδυτική Τουρκία, επιτρέποντας την διέλευση προς την Ελλάδα.
Οι περιορισμένες δυνατότητες στα hot spots του Βορειοανατολικού Αιγαίου, μετά και την αποχώρηση όλων των ευρωπαϊκών κλιμακίων που επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας, δεν επιτρέπουν την έγκαιρη εξέταση των αιτημάτων ασύλου, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, επειδή δεν περιλαμβάνονται στη Συμφωνία μετεγκατάστασης.
Τόσο στα ελληνικά νησιά, όσα και στα κέντρα της ηπειρωτικής ενδοχώρας, οι συνθήκες διαβίωσης και διαχείρισης του προβλήματος, παραμένουν άθλιες και η Ελλάδα, καλείται να σηκώσει και μάλιστα χωρίς καμία οργανωτική επάρκεια, ένα βάρος που είναι πέρα από τις δυνάμεις της.
Πάνω από 65.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά, έγκυες και ηλικιωμένοι, όπως κατήγγειλε πρόσφατα το Ελληνικό Φόρουμ για τους πρόσφυγες ζουν ουσιαστικά σαν «ελεύθεροι- πολιορκημένοι», εκτεθειμένοι στον σκληρό χειμώνα, με κάκιστη διατροφή και ελάχιστη ιατρική βοήθεια.
Ακόμα και η εγκατάσταση στους καταυλισμούς 4.000 οικίσκων-κοντέϊνερ με δυνατότητα φιλοξενίας 6-8 ατόμων που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, δεν έχει καν ξεκινήσει.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό εξάλλου, όπως παρατηρούν οι αρμόδιοι, είναι το γεγονός ότι ενισχύεται η παρουσία μεταναστών έναντι των προσφύγων, μεγεθύνοντας το πρόβλημα της ασφάλειας και των παραβατικών συμπεριφορών σε ένα ετερόκλητο πλήθος με διαφορετικό πολιτισμό και κριτήρια μετακίνησης.
Η λύση που εξετάζει ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Μουζάλας, είναι να μεταφερθούν προσωρινά οι νέες αφιχθέντες σε στρατόπεδα στην ενδοχώρα, μέχρι να οργανωθούν κλειστά κέντρα υποδοχής στα νησιά, η ετοιμασία των οποίων όμως καθυστερεί απελπιστικά.
Στις συνθήκες αυτές, η Κομισιόν αποφασίζει την επανενεργοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα, ο οποίος κατέρρευσε το περασμένο καλοκαίρι μπροστά στα διαδοχικά κύματα ανεξέλεγκτων προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών, από τον Μάρτιο του 2017, ώστε να επαναπροωθούνται στη χώρα μας οι παράτυποι μετανάστες.
Το ευτύχημα, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ε.Ε, είναι ότι το μέτρο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, ενώ θα τεθούν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας προκειμένου κάθε επιστροφή στην Ελλάδα να εξετάζεται χωριστά.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr