Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων δέχονται την κλιμακούμενη πίεση των μεγαλύτερων κομμάτων, με αποτέλεσμα να οξύνονται οι βαθειές αντιθέσεις που σοβούν στο εσωτερικό τους, αναδεικνύοντας μείζονα προβλήματα στρατηγικής.
Ειδικά το εξαρχής ετερόκλητο και στρατηγικά μετέωρο «Ποτάμι» -παρά την ενδιαφέρουσα παραγωγή εκσυγχρονιστικών προτάσεων, κλυδωνίζεται από τις αποχωρήσεις μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία, αριθμεί πλέον μόλις οκτώ μέλη, μετά την ανεξαρτητοποίηση των Χάρη Θεοχάρη, Ιάσωνα Φωτήλα και Κατερίνας Μάρκου. Ο πρώτος από αυτούς παραμένει κομματικά άστεγος, αφού αποχώρησε από το κόμμα του οποίου ήταν… συνιδρυτής, ο δεύτερος φλερτάρει ανοικτά με τη ΝΔ (σ.σ: ο πατέρας του Ασημάκης Φωτήλας ήταν πολιτικός φίλος της Οικογένειας Μητσοτάκη), ενώ η τρίτη φέρεται να οδεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο επικεφαλής του Κινήματος Σταύρος Θεοδωράκης με ιοβόλες επιθέσεις και ίσως και σε μια προληπτική κίνηση, καταγγέλλει ότι αποχώρησαν με κίνητρο «τις καρέκλες και το χρήμα», αφήνοντας την ίδια ώρα να πλανώνται στην πολιτική ατμόσφαιρα βαρύτατες ηθικές σκιές που σχετίζονται με επιχείρηση εξαγοράς συνειδήσεων, ωστόσο, αντικειμενικά, αυτήν την εποχή, δείχνει σαν να περιμένει το επόμενο χτύπημα. Όλες οι ενδείξεις πάντως συνηγορούν στην άποψη ότι βρίσκεται εγγύτερα στη ΝΔ και τις αστικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.
Στην Ένωση Κεντρώων, μετά την ολέθρια προσέγγιση της κολακευμένης ηγεσίας από τα επαινετικά σχόλια που της επιδαψίλευσε ο πρωθυπουργός, μετρούν ήδη μια βουλευτική απώλεια προς τη ΝΔ και αντιμετωπίζουν πρόβλημα πολιτικού και ιδεολογικού αυτοκαθορισμού. Η μοναδική διακριτή θέση του κόμματος, είναι η πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, δια της οποίας ο Βασίλης Λεβέντης προσδοκά ότι θα εξασφαλίσει εκλογικό σωσίβιο.
Στο ΠΑΣΟΚ αφετέρου, που παραμένει ο ισχυρότερος πόλος του χώρου, οι προσπάθειες της ηγεσίας να απογαλακτιστεί από το βαρύ κυβερνητικό παρελθόν και την επιζήμια συμπόρευση με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, προσκρούουν στην σθεναρή αντίσταση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος επιμένει στην γραμμή της απόρριψης κάθε είδους συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Βενιζέλος, όπως επιβεβαιώθηκε εκ νέου σε προχθεσινή εκδήλωση όπου παραβρέθηκε ομού και σε κοινό μήκος με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Σταύρο Θεοδωράκη, επιδιώκει την σύμπηξη μετώπου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και εντείνει τις επαφές του με Κινήσεις και μεμονωμένα πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κόμματος και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, επιχειρεί ασκήσεις ισορροπιών υψηλού κινδύνου, προσπαθώντας να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτόνομη πορεία και, με την συνετή βοήθεια του Κώστα Λαλιώτη, όπως επίμονα αναφέρεται, βρίσκεται σε φάση διακριτικής προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε και στο ζήτημα της συγκρότησης του νέου ΕΣΡ, για την οποία έδωσε την συγκατάθεσή της, σπάζοντας τον κλοιό πολιτικής απομόνωσης της κυβέρνησης που επιθυμούσε να χαράξει η ΝΔ.
Κατά την άποψη πολλών πολιτικών παρατηρητών, βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή μιας περιόδου τεκτονικών ανακατατάξεων στην πολιτική σκηνή- οι οποίες πάντως, είναι συζητήσιμου πολιτικού εκτοπίσματος- και αυτές θα εκδηλωθούν νωρίτερα από όσο περιμένουν όσοι ακόμα θεωρούν ότι ο πολιτικός χρόνος είναι ευθύγραμμος.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr