Στη λογική ότι εντός μνημονιακών ορίων είναι περισσότερα όσα τους ενώνουν και μετά από την ατυχή κατάληξη των διαβουλεύσεων με το «Ποτάμι» που αναχαιτίστηκαν από ανυπέρβλητους ηγεμονισμούς, διαφαίνεται για το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη μια προοπτική προσέγγισης που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μετεκλογική συνεργασία με το κυβερνητικό κόμμα.
Η στήριξη της Φώφης Γεννηματά στις προτάσεις Παππά για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, μολονότι, όπως αναγνωρίζεται στο Κοινοβούλιο, αυτές θα μπορούσαν να κινούνται σε περισσότερο συναινετική κατεύθυνση, είναι ενδεικτική της αλλαγής των διαθέσεων τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής.
Μπορεί η στροφή της κυρίας Γεννηματά να μην είναι θεαματική, ωστόσο, δυσαρεστεί μέρος του εσωκομματικού δυναμικού και κυρίως την πλευρά Βενιζέλου, ο οποίος με τις συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του, όπως κρίνει η ηγεσία, δεν επιτρέπει να λησμονηθεί ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, η οποία αλλοίωσε δραματικά τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του Κινήματος.
Η Χαριλάου Τρικούπη, όπως σχολιάζει η πολιτική αγορά, είναι φανερό ότι αντιμετωπίζει τώρα περισσότερο φιλικά τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο μάλιστα δημοσκοπικής κάμψης του τελευταίου, οπότε, θεωρητικά έχει περισσότερες διαπραγματευτικές δυνατότητες, που θα επιτρέψουν και την εκλογική κινητικότητα μεταξύ των δύο όμορων χώρων.
Η προοπτική αυτή που, εκτιμάται ότι θα αποχρωματίσει το βαρύ πολιτικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, γίνεται τώρα περισσότερο ελκυστική, ιδίως από την στιγμή που «ο μνημονιακός κ. Τσίπρας» αναγνωρίζει χωρίς ενοχές την προσφορά του Σοσιαλιστικού Κινήματος στην πρόοδο του τόπου, διαχωρίζοντας πάντως, όπως έπραξε στην πρώτη ομιλία του στα μέλη της νέας κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ της πρώτης οκταετίας, από την λεγόμενη «εκσυγχρονιστική» περίοδο του Κώστα Σημίτη που σύμφωνα με τον ίδιον «ενσωματώθηκε στο σύστημα».
Την τάση αυτή, ενισχύει από την πλευρά του και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εισηγείται ένθερμα την διαμόρφωση εθνικού μετώπου για την διεκδίκηση της ρύθμισης του χρέους και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Προσκρούουν για την ώρα αυτοί σχεδιασμοί στην απόλυτα αρνητική στάση του Ε. Βενιζέλου ο οποίος έχει δυσανάλογα ειδικό βάρος σε σχέση με την κομματική του επιρροή και υπό προϋποθέσεις, είτε θα συνεργαστεί με τη ΝΔ, όπου πολλοί τον θαυμάζουν για την ρητορική του ευχέρεια, είτε θα δημιουργήσει αυτόνομο πολιτικό πόλο, με την ελπίδα ότι προσεχώς θα διαδραματίσει κάποιον κρίσιμο ρόλο σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr