Η απουσία σχεδίου, έκανε ξανά την εμφάνισή της, παραχωρώντας τη θέση της στην ανάγκη της έγκαιρης διεκπεραίωσης των επειγουσών εκκρεμοτήτων που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις στην παρούσα φάση, συγκεντρώνονται στα απολύτως απαραίτητα για την ταχεία ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, χωρίς αυτήν τη φορά, όπως, επανέλαβε αξιοσημείωτα ο κ. Τσίπρας, να επαναληφθούν εσωτερικές αντιφάσεις και «άκαρπες κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις».
Το μεγαλύτερο βάρος, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, κάνοντας ειδική μνεία, πέφτει πάνω στις πλάτες της νέας από κάθε άποψη υπουργού Εργασίας Έφης Ταχτσιόγλου, η οποία οφείλει τώρα να κλείσει τη συμφωνία με την πλευρά των δανειστών για τα εργασιακά, τα οποία θα προσαρμοστούν με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη και προφανώς δεν θα ηχήσουν ευχάριστα στο εσωτερικό της χώρας.
Το περιβόητο ευρωπαϊκό κεκτημένο που επικαλείται ο πρωθυπουργός, δεν είναι ένα ευχολόγιο ανώδυνων διακηρύξεων, όπως σχολιάζουν οι Εργατολόγοι- περιλαμβάνει δυσάρεστες αλλαγές…
Αφετέρου, ο κ. Τσίπρας, μολονότι υποστήριξε πως η κυβέρνηση απέφυγε τα χειρότερα στο Ασφαλιστικό, εντούτοις αναγνώρισε ότι η κατάσταση για χιλιάδες συνταξιούχους «παραμένει δύσκολη», αφήνοντας σύμφωνα με μια άποψη, ανοικτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων.
Ήδη ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, όπως έγραψε το reporter.gr, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου και τίποτε στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείει την έναρξη μιας συζήτησης για νέες περικοπές συντάξεων, όπως επιμόνως ζητεί το ΔΝΤ.
Για την επίτευξη της έγκαιρης συμφωνίας με το κουαρτέτο, ο πρωθυπουργός επέλεξε μια σχετικά ομοιογενή ομάδα υπουργών και ζήτησε να στηριχθεί από όλους τους υπόλοιπους χωρίς αστερίσκους και εκδηλώσεις πολιτικής αμφιθυμίας.
Ο μεγάλος εθνικός στόχος, όπως τον προσδιόρισε ο ίδιος, είναι η μείωση της ανεργίας σε βάθος 4-5 χρόνων. Ωστόσο, ήταν αξιοπρόσεκτα φειδωλός, στην απορία με ποιον τρόπο μπορεί να πληρωθεί. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε της ανάγκη σκληρής δουλειάς για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της χώρας, η οποία θα συμβάλλει στην έλευση επενδύσεων.
Αν εξαιρέσει κανείς ωστόσο την διαπίστωση ότι αυτήν τη φορά και, σε ένα ακόμα πεδίο πρέπει να αποφευχθούν περιττές χρονοτριβές και γραφειοκρατικές δυσκολίες, δεν έγινε αντιληπτός κάποιος προβληματισμός για την ανάδειξη ενός νέου παραγωγικού προτύπου που θα καταργεί οριστικά το χρεοκοπημένο μοντέλο της παρασιτικής Οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός διάνθισε την ομιλία του με ευάριθμες κοινωνικές πινελιές, υποσχόμενος να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που περιλαμβάνει και προσλήψεις στους παιδικούς σταθμούς.
Έκανε όμως ξεχωριστή αναφορά στην ανάγκη η κυβέρνηση να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον πόλεμο της καθημερινότητας, εκεί ακριβώς όπου οι εμπειρίες των πολιτών είναι τραυματικές οσάκις έρχονται σε επαφή με την Δημόσια Διοίκηση.
Συνιστούν τα παραπάνω ένα νέο ξεκίνημα; Θα φανεί αυτό, πολύ γρηγορότερα από όσο σήμερα δείχνει…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr