Η πέρα από κάθε προσδοκία ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, πολιτικά απόστρατου, Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου της Αρχής, προκαλεί ήδη ντόμινο αρνητικών αντιδράσεων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετράνε ήδη τις συνέπειες, καθώς εκτός από την κριτική για τη μη συμμόρφωση προς το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ, διατυπώνεται τώρα καθολική ένσταση για το ίδιο το πρόσωπο που υποδείχθηκε και την επάρκειά του να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της θέσης.
Επιδεικνύοντας μια αψυχολόγητη σπουδή, που προδίδει κατά πολλούς έλλειψη νηφαλιότητας, το Μαξίμου ανακοίνωσε άκομψα το όνομα του υποψηφίου, υποχρεώνοντας τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να σπεύσει αγκομαχώντας για τις σχετικές δηλώσεις εκ των υστέρων στο Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να διασωθούν τα θεσμικά προσχήματα. Όμως το κακό είχε γίνει…
Τα σχέδια επί χάρτου καίγονται ευκολότερα…
Κατόπιν…ωρίμου σκέψεως (σ.σ: τα σοβαρά λάθη χρειάζονται κάποια προετοιμασία…) ο ηγετικός πυρήνας του Μαξίμου κατέληξε στην επιλογή να εμφανίσει, κατά τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, μια συναινετική πρόταση την οποία όπως προεξοφλούσαν διαρροές από το Μαξίμου, «δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει η ΝΔ», με σκοπό σε ενδεχόμενο ναυάγιο να ανεβάσουν το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης και να επιρρίψουν την ευθύνη στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο πνεύμα αυτό ήταν οι δηλώσεις του κ. Παππά, ο οποίος μετά την χθεσινή επίσκεψη Πολύδωρα στο Μαξίμου, συνέστησε να υποχωρήσουν οι τόνοι, υπογραμμίζοντας ότι «η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων».
Γιατί ο Πολύδωρας
Είναι βέβαιο, όπως σχολιάζει η πολιτική αγορά, ότι η επιλογή Πολύδωρα, υπέκρυπτε εκτός των άλλων και μια αναγνωρίσιμη κομματική υστεροβουλία και αυτό επειδή δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει πεδίο τριβής μεταξύ της νυν ηγεσίας και των παραταξιακών στρατοπέδων των οποίων «κέρδιζε μεν την ψυχή, αλλά όχι την ψήφο», όπως συνήθιζε να λέει ο πρώην υπουργός…
Το… μαρτύρησε ο Ύπαρχος στο κυβερνητικό σκάφος Πάνος Καμμένος στον οποίον οι συνήθεις καχύποπτοι αποδίδουν τη σύλληψη της ιδέας, όταν δήλωσε αφοπλιστικά:
«Είναι η ώρα να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θα βάλει οριστική ταφόπλακα στην ψυχή της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσει με ποιους θα είναι».
Ωστόσο, η Πειραιώς όπως φάνηκε, δεν είχε ιδιαίτερη δυσκολία να απορρίψει την επιλογή Πολύδωρα, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι ήταν εκείνος που είχε προτείνει συνεργασία του κόμματος με την Χρυσή Αυγή, «πράγμα αδιανόητο για τη ΝΔ». Το υπενθύμισε επίσης αυτό στην ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, προσθέτοντας αυστηρά επιπλέον ότι, ο υποψήφιος «δεν πληροί τα κριτήρια», ενώ και τον «Ποτάμι» υπογράμμισε αιχμηρά ότι δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ «ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας». (σ.σ: Το ΚΚΕ, έχει ξεκαθαρίσει ότι «αρνείται να μπει σε παζάρια με στόχο την αναδιανομή της πίττας στα ΜΜΕ»…).
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως είναι ευνόητο, δύσκολα θα υποστήριζε κάποιος ότι στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας θα βρεθεί κοινός τόπος για την ανάδειξη του νέου ΕΣΡ.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα καταθέσει διάταξη με την οποία-χωρίς να έχει καθαρογραφεί μέχρι στιγμής η απόφαση του ΣτΕ, ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς αποφαίνεται- θα καταργείται το επίμαχο άρθρο του «νόμου Παππά» (4339/15) και θα επαναφέρονται οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ που είχε αποσπάσει ο υπουργός Επικρατείας.
Οργή και δυσφορία εντός του ΣΥΡΙΖΑ
Κατά γενική ομολογία, οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του Μαξίμου, εγκλώβισαν την κυβέρνηση σε κλοιό πολιτικής απομόνωσης και σε δεινά απολογητική θέση, δίνοντας αναπάντεχα πολιτικά πλεονεκτήματα στην αντιπολίτευση, ενώ, σε συνδυασμό με τις καθημερινές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη κυβερνητικών στελεχών, προκαλούν τώρα και διακριτή εσωκομματική δυσφορία.
«Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως», έγραψε προειδοποιητικά και χωρίς να κρύβει την οργή του σε σχετική ανάρτηση στο Facebook ο βουλευτής και μέλος της Ομάδας 53+ Χρήστος Καραγιαννίδης.
Αναλόγως επιθετική προς την ηγεσία και διατυπώνοντας την αγωνία της η πρώην βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου σχολίασε: «Πολύδωρας, τόσο γελοίος και τόσο δεξιός, ο ορισμός του υποψηφίου που δεν θέλουμε!
Η επιλογή με φοβίζει πραγματικά, γιατί δείχνει ότι δεν υπάρχει συναίσθηση. Ενώ υποτίθεται ότι είναι άνοιγμα στην δεξιά, είναι το πιο εύκολο πρόσωπο να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία και να απελπιστεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται καταρρακωμένος. Με ποιές διαδικασίες παίρνονται τέτοιες αποφάσεις;»
Με τη σειρά της και η βουλευτής Αννέτα Καββαδία κατέφυγε στον Καβάφη, επισημαίνοντας σε προσωπική της ανάρτηση: «”Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις..." Κ. Καβάφης».
Ευάριθμες, αλλά ενδεικτικές αντιδράσεις που μαρτυρούν τις αρνητικές διαθέσεις και την δυσφορία μελών και στελεχών με τις επιλογές της ηγεσίας…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr